diumenge, 25 de novembre del 2012

L'avenc de la Vinya Boja


El passat 21 d'Octubre de 2012 un grup format per membres de la SIE, GEB i SES-Ger anaren a la població d'Aiguafreda(Vallés Oriental) convidats per l'amic Ferran Cardona, de l'Espeleoclub de Gràcia, amb l'objectiu de revisar una petita cavitat.


La primera cita espeleològica d'aquest avenc la trobem a l'Espeleoíndex, on es relata l'exploració d'aquest avenc per membres de l'ERE, avisats per el grup Gafarrons d'Aiguafreda, anomenant-lo Cova de l'infern.

 
Posteriorment trobem al bloc de l'historiador, geògraf i estudiós de l'excursionisme català Francesc Romà Casanova una versió diferent de la descoberta; aquí teniu la transcrició literal del seu bloc:"quan vàrem descobrir aquest bufador ho vàrem posar en coneixement de membres del Grup d’Investigacions Espeleològiques de l’Agrupació Excursionista de Granollers. Entre aquestes persones hi havia el malaguanyat Jordi Icart. Icart va morir el 24 de febrer de 2007. Per tant l’exploració havia de ser anterior a aquella data".  
Romà també diu que "la solució toponímica de dir-li cova de l’Infern és força errònia. En primer lloc, perquè segurament es tracta d’un avenc (té 13 metres de profunditat i si hi entreu ja ens ho explicareu). I en segon lloc, perquè s’hagués pogut ser una mica més curós a l’hora de batejar el forat. Per això proposem dir-li avenc de la Vinya Boja, pel nom del lloc on es troba (segons indica el mapa de l’Alpina)". Podeu veure l'article complet d'en Francesc Romà al següent enllaç: http://excursionismecientific.wordpress.com/2012/01/04/avenc-de-la-vinya-boja-2/

Cadascú pot treure les seves conclusions, nosaltres decidírem respectar les dues nomenclatures:


Tot seguit us mostrem unes imatges de l'avenc, i a continuació la fitxa de la cavitat en format scribd.









Fotografies: Joan Carles Juderias
Text: Josep Pastor

1 comentari:

  1. Respecte al nom, bo o dolent, és el que en diuen al poble des de fa temps i és el que va registrar el mapa de l'Alpina. No s'enten com una persona es permet voler canviar un nom que ja existeix.

    Com a molt se'n pot dir avenc de l'Infern, però a Aiguafreda li seguirem dient de l'Infern i els mapes seguiran nomenant-lo aixi.

    Segons les idees d'en Roma, hauriem de canviar el nom de la cova dels Moros, ja que el que s'hi amaguéssin moros és una legenda i dir-ne cova de Cruïlles? I canviar tants i tants noms populars perquè no els trobem adients?

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.