dijous, 15 de novembre del 2012

La Torca de la Yusa. Cantabria


Aquesta espectacular cavitat fou explorada pel GES l’any 1965 (R. Masriera, F. Chavarria, R. Parera, R. i J. Ullastre) utilitzant escales “elektron” i autoasegurats van davallar la vertical de “200 m” davant l’expectació de la gent del territori.
.
En aquell moment era una de les majors verticals conegudes i probablement una de les darreres en ser superades per aquest sistema, ja que els autobloquejadors “jumar” van apareixer en aquests anys permetent el desenvolupament de la molt més eficient técnica “sols corda” que revolucionà l'assalt de les grans verticals i dels carsts d'alta muntanya.

Primer descens pel GES (1965)


Expectació dels veins de Calseca davant del primer descens (1965)



Els companys de l’Espeleo Club de Gracia tenen a la seva pàgina web un llistat de les majors verticals de l’estat, que reproduïm tot seguit:

PD: Aquest llistat, publicat inicialment ja fa temps, continua constituint un recull força interessant, tot i que les noves descobertes i/o les modificacions de cotes, la van desactualitzant, demostrant la viva dinàmica de les exploracions. 

Informació complementària a:
http://www.ecgracia.com/Cavitats/Grans%20pous.htm
http://karstexplo.fr/CuevasAson/IndexAson.htm

5 comentaris:

  1. Al llistat dels grans pous, s'han oblidat d'afegir el "pozo de los pasiegos" de 346m a la Sima del Tejon (PO-18) a Calseca Cantabria explorat entre d'altres per companys del G.E.Rubí.
    Javi Garrido

    ResponElimina
  2. La Torca del Tejon està situada molt aprop de la Torca de la Yusa.
    Javi Garrido

    ResponElimina
  3. No es tracta de l'oblid d'una cavitat. Lamentablement la relació de grans pous no s'actualitza des de fa uns quants anys i hi manquen uns quants pous més.

    Jordi de Valles

    ResponElimina
  4. Jajajaja informacio que desinforma
    Captain Garfio ( si el capullo de sempre jajajajaja)

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.