dilluns, 23 de juliol del 2012

Socavón San Eusebio

El Socavón San Eusebio forma part de la que fou La Martorellense una gran explotació minera de plom, ( amb petites quantitats de plata i diversos minerals de menor importància econòmica), que fou tancada definitivament el 1963. Tot i el seu estat d’abandonament constitueix un interessant vestigi del patrimoni industrial català. 

Bàsicament el Socavón es tracta d’una galeria força rectilinea de vora d’un quilòmetre de longitud que connecta amb el pou mestre de l’explotació força allunyada d’aquesta boca. Les derivacions generalment de poques desenes metres de recorregut exploren els accessos a filons de poca riquesa. La perforació d’aquest conducte s’inicià el 1918 i trigà set anys en completar-se.
Aquesta galeria constitueix el nivell quatre de l’explotació minera. La màxima fondària se situava als -250 m de fondària respecte a la superfície del pou mestre i a -4 m sota el nivell de mar, de manera que en el moment que deixaren de funcionar les bombes extractores els nivells inferiors cinc i sis s’han negat totalment.
En la nostra visita del 19.07.2012 érem catorze: Angel, Montse, Jaume, Jordi, José, Juli, Pere, “Truji” + Carlos i Sergi, Úrsula, “Víctor”, “Visu” i Xenia.

De la gran quantitat de fotografies realitzades us mostrem una amplia selecció:
A la xarxa podeu trobar força informació sobre aquest conjunt miner, dintre dels quals, mereix destacar-se l’extens article de Frederic Varela del Grup Mineralògic Català, d'on hem extret algunes dades d’aquest post:

1 comentari:

  1. Yo havia visitado esta mina y ahora veo detalles que no vi. Aprovecho para felicitar a los autores de este bloc y a los fotografos que obtienen tan buenos resultados en un entorno complicado.
    José Peinado

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.