Ara fa uns mesos, concretament a l'Octubre del passat 2011, va tenir lloc una jornada de neteja a l'avenc conegut com Tomba del Sitjar, al terme municipal de Camprodon (vegeu enllaç a l'article d'aquest bloc).
Aquell dia els membres del Cos d'Agents Rurals que participaren en la jornada ens mostraren una cavitat propera, i de la qual encara faltava fer-ne l'estudi. I amb aquest objectiu hi anàrem el passat 14.04.2012 un grup format per membres del GEB de Badalona i de la SES del Ger de Sant Pere de Ribes.
Per arribar hem d'agafar la pista cimentada que surt del Càmping Vall de Camprodon cap a la Finca del Sitjar. Un cop al Coll del Sitjar, on trobem la Tomba del Sitjar, continuem per la pista que surt a l'esquerra (apta només per tot-terreny) i després de recòrrer 1600m ens tornarem a desviar a l'esquerra fins arribar al Coll de Canemar, on aparquem. Aquí pujarem cap al Turó de Canemar travessant una fageda i a uns 50mts trobarem les dues boques del Forat dels Sunyers.
La cavitat, originada per esfondrament, te dues boques, accedint per la més còmoda situada al sud. És factible el descens sense corda, però recomanem instal.lar una corda de 20m al faig proper a la boca, que ens donarà seguretat i evitarà relliscades produïdes per l'alta humitat i la fullaraca.
Un cop fet el descens ens trobem a una sala de mides respectables, amb els sostre quasi a 4mts. A la part oest de la cavitat trobem un gran conus de derrubis cobert de fulles de faig i restes de branques procedents de la boca nord-oest, situada 10mts amunt en vertical absoluta. A la dreta la cavitat continua baixant fins assolir la màxima fondària a -15mts.
En aquest punt podem continuar, ara en terreny ascendent, durant 13mts en una galeria concrecionada que va minvant fins a tenir una mida de 0.80x1m, punt en el que pren mides impenetrables.
A nivell biospeleològic trobem exemplars de l'aranya Meta Menardi i de diplòpodes Polydesmus.
Meta Menardi |
Polydesmus |
La cavitat, marcada a un antic mapa de l'editorial Alpina, des de fa anys s'havia intentat trobar sense resultats. Agraïm a Francesc Gomés, espeleòleg, agent rural i coneixedor de les contrades, que ens mostrés la situació del Forat dels Sunyers.
Fotografies: Josep Pastor, excepte 2-Manel Pintos.
Molt bona descoberta, felicitats a l'equip explorador, ja que aquest sempre ho hem sentit anomenar pero mai ningú ho havia trobat.
ResponEliminaSanti