La Tomba d'en Sitjar és una cavitat emblemàtica del Ripollés, al terme municipal de Camprodon. Amb -54m de fondària, està estructurada en un pou de 18m en forma d'un preciós i perfecte elipsoide, que acaba en un replà i continua en una rampa que a -30m ens aboca a la vertical que ens duu fins a la cota -54m.
L'avenc fou explorat per membres del C.E.Pirenaic-Ripoll l'any 1956, publicant-lo a la revista Cordada:
L'avenc fou explorat per membres del C.E.Pirenaic-Ripoll l'any 1956, publicant-lo a la revista Cordada:
Actualment no és possible passar del primer replà a causa de la grandiosa quantitat de deixalles de tot tipus que des de la cota -10m van omplint la cavitat. A partir d'aquesta cota fem el descens recolzant-nos en la "paret" de brossa compactada, i un cop a la base del pou ens trobem al bell mig de la plataforma de runes i deixalles que ens deixen entreveure la continuació cap a la rampa descendent.
En vermell, la zona contaminada |
Amb l'objectiu de concienciar sobre la greu problemàtica dels abocaments contaminants, el Departament d'Ecologia i Protecció del Medi Subterrani de la Federació Catalana d'Espeleologia va convidar als clubs catalans federats a la jornada de neteja de l'avenc, comptant amb el suport de l'Ajuntament de Camprodon, el Grup de suport de muntanya dels Agents Rurals, l'ADF Catllar-Montgrony i Protecció Civil de Ripoll.
El dia 22 d'Octubre entrem M.Pintos i J.Pastor per instal.lar les cordes a la via equipada dies abans per membres de l'Escola de la Federació Catalana d'Espeleologia, i instal.lem una segona via de suport per l'equip que l'endemà efectuarà la neteja. Ens impressiona la gran quantitat de deixalles de tot tipus, i la valorem en tones, segurament fa décades que l'avenc es fa servir com a abocador; trobem sacs de restes d'obres, bosses d'escombreries, restes d'animals morts en quantitat...
L'endemà, dia 23 d'Octubre, tornem a baixar per prendre mesures del nivell de gasos per fer segura la baixada dels companys que estan per arribar, i tot que el nivell de oxigen és baix, no posa en perill la seguretat; tampoc trobem CO ni sulfidric, així que iniciem la tasca de portar a superfície les deixalles i deixar-les als sacs que l'Ajuntament de Camprodon va facilitar.
Tot seguit us mostrem algunes imatges preses durant la jornada:
Tothom va esforzar-se de valent i aconseguirem extreure uns 200kgs aproximadament. Felicitats a tots els participants!!!
Agraïr especialment la colaboració i les facilitats donades a Joan Manel Serrat, propietari de la finca del Sitjar, i al Càmping Vall de Camprodon.
Todo un ejemplo a seguir...
ResponEliminaestoy convencido que en las siguientes batidas seremos muchos mas, Enhorabuena.
A. Serrano
Que cunda el ejemplo!!
ResponElimina