dilluns, 28 de maig del 2012

Avenc de les Penyes del Fuster


El 23.05.2012, si aquest cop dimecres, la “colla del dijous” anàrem a visitar aquest petit avenc d’Olesa de Bonesvalls, també conegut impròpiament con Avenc d’en Parellada. Érem set : Jaume J., Jordi P., Jordi T., José H., Juli S., “Víctor” i “Visu”.

La cavitat, es situa just al capdamunt d’un penyal, gairebé una agulla, en el lloc anomenat Penyes del Fuster al marge dret de la riera Begues i prop de 20 metres per damunt de la llera. 

Però per la verticalitat del terreny, cencant l’accés més assequible ens recomanà fer un rodeig, retrocedint aigües amunt per remuntar, tot enfilant-se pel relleu del vessant dret,  fins situar-nos a la vertical de les penyes, i accedir-hi baixant per arribar fins el “cim” del monòlit, on just a la seva esquerra s’obre la boca de la cavitat a les coordenades X 402242 i Y 4577588,  alt, 252m (ED50, 31T).


Probablement la cavitat obeeix al mateix mecanisme genètic que està afectant al petit cingle, la facturació i la descompressió generada per la riera acabarà d’aïllar-ne un fragment rocós, i finalment la destrucció de l’agulla i l’avenc.

Vam fotografiar algun exemplar de fauna i al fons una nodrida col·lecció d’ossos.

Un altre detall interessant o si no més curiós son les que a primera vista semblaven floridures, però observades amb mes detall no identifiquem signes clàssics de putrefacció. L’estructura aparentment vegetal, presenta unes formes esquelètiques filamentoses, com si fossin  unes molses esblanqueïdes. Agrairem qualsevol informació que ens ajudi a identificar-les.

La temperatura mesurada ens donà 15,8º i 87% d'humitat.


1 comentari:

  1. Consulat el nostre especialiste en flora subterrània, en JJ Herrero Borgoñón, ens respon un cop ha vist les fotos de l'article:
    ...Se trata de hongos. En la zonas oscuras de las cavidades se desarrollan estas estructuras más o menos filamentosas que corresponden a especies de hongos de poca complejidad morfológica.

    Lluís Auroux

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.