dimarts, 6 de març del 2012

Topografiant la Wind Cave



La topografia d’una gran cavitat laberíntica i amb diversos nivells, que constitueixen un “gruyere” amb bucles que cal compensar en les tres dimensions, es una tasca feixuga que cal afrontar amb mètode i constància. En la Wind Cave des de la seva descoberta en 1881 hi han participat centenars d’espeleo-topografs “voluntaris” amb decenes de milers d’estacions, i encara ara, any darrera any es succeeixen les campanyes topogràfiques que van incrementant el seu desenvolupament, per les que evidentment, cal muntar bivacs subterranis. Estudis barometrics suggereixen que la part coneguda està lluny encara del seu volum potencial.



En aquest cas no es tracta d’una cavitat còmoda, els seus conductes son generalment de petita dimensió i amb una única entrada natural.


Des de la conversió del seu entorn i el perímetre circumdant, en Parc Nacional, s’ha condicionat com a be cultural de gran interès i amb l’habilitació turística d’un tram de la cavitat s’han obert altres accessos, que representen alguna millora per l'exigent tasca dels topògrafs i exploradors.

Per això felicitem efusivament als que han dut a terme els treballs topogràfics de la Wind Cave als USA, que amb els seus més de 220 quilòmetres de recorregut la situen en un cinquè lloc entre les cavitats més llargues del mon.

Mammoth Cave System           627644
Jewel Cave                              253246
Sistema Ox Bel Ha                  233086
Optymistychna                        232000
Wind Cave                               220512

Disposant del model númeric projectat de les poligonals realitzades, encara hi ha el problema d’aconseguir una representació suficientment intel·ligible.

Comparant el sistema que podríem dir-ne clàssic i l’acolorit i amb transparències que han adoptat, és evident que han aconseguit una bona solució, que gestionen a través d’una aplicació GIS, que varen exhibir en el darrer Congrés Internacional d’Espeleologia celebrat a Kentuky.



Com que les caracteristiques del bloc no ens permeten presentar la totalitat del aixecament topografic en la seva veritable dimensió, us insertem una versió reduida (però “zoomable”) que tot i no mostrant-nos les transparències, confio que us donaran una bona idea del treball realitzat.




Vídeo sobre la Wind Cave National Park



Afegim un document en format Scribd sobre la utilització del GIS per avaluar el desenvolupament potencial de la cavitat.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.