dijous, 27 d’octubre del 2011

El Forat Micó a “First Break”


De l'amic Ferran Cardona ens arriba la següent informació: 

“First Break” és una revista científica de periodicitat mensual que publica EAGE (European Association of Geoscientists & Engineers), amb seu a Holanda.

“First Break” gaudeix d’una gran difusió entre el món científic relacionat amb les geociències, especialment  amb les geoambientals. La revista és un referent mundial entre els científics i els enginyiers especialitzats en aquestes temàtiques.

En el número corresponent al mes d’agost de 2011, “First Break” inclou un article sobre l’aflorament salí de Cardona, essent l’article principal d’aquest número.

L’article té com a títol “Anisotropy in the salt outcrop at Cardona, Catalonia – implications for seismic imaging”   (Anisotropia a l’aflorament de sal de Cardona, Catalunya – Implicacions en imàges sísmiques). En són autors Martin Landro, Cai Puigdefabregas i Borge Arntsen, tots ells científics de la NTNU (Norwegian University of Science and Technology).



Poca cosa comentarem sobre l’article, ja que el seu contingut especialitzat és del tot aliè a la temática espeleológica. Resumint, els autors alerten del carácter anisòtrop que poden tenir alguns afloraments salins (generalment considerats molt homogenis),  i el diferent comportament de les ones sísmiques en aquests materials.

Bé, sembla ser que els autors s’han fixat al Salí de Cardona, al que consideren molt anisòtrop per les nombroses  intercalacions d’argila  en la sal. D’aquesta anisotropía, els espeleòlegs que hem tingut l’oportunitat d’arrossegar-nos per les galeries del Forat Micó o la cova dels Meandres de Sal, ja en som ben conscients. No ens calia aquest article per a assabentar-nos-en. Ho hem viscut en pròpia pell.

L’article de “First Break” no seria notícia en el món espeleològic si no fos perquè la direcció de la revista volia una  portada amb una bona fotografía del Salí de Cardona que fos representativa de l’anisotropia de l’aflorament. Així les coses, es varen posar en contacte amb Ferran Cardona, tot demanant-li fotografíes. En Ferran els va enviar unes quantes per a que triesin la que més els agradés.

I varen triar una fotografía del Forat Micó. És una fotografía ben coneguda pels espeleòlegs catalans, ja que ha estat publicada en diferents llocs i ha estat font d’inspiració per a altres fotoespeleòlegs atrets pel cromatisme i la fotogènia d’aquella paret plena d’empremtes de corrent, on a les seves formes curves es dibuixen  les intercalacions d’argila entre la sal roja replegada, tot originant unes figures i relleus d’extraordinària bellesa. Sens dubte, si la direcció de “First Break” volia una imatge representativa de l’anisotropia del Salí, de ben segur que ho han aconseguit. I així ho varen manifestar al seu escrit d’agraiment a Ferran Cardona: “Thank you very much for the photo. We are very happy with the result”

Gràcies a això, aquesta imatge del Forat Micó, en la portada de la revista, ha estat difosa entre el món científic dels cinc continents. A partir d’ara, la podrem trobar en els prestatges de les biblioteques de totes les Universitats tècniques del món.

Ferran Cardona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.