dimecres, 13 de juliol del 2011

Retorn a la mina


En aquestes pàgines ja hem presentat diversos  reportatges sobre exploració de mines, el més ben valorat sens dubte és el cas de la Croesor-Rhosdd.http://espeleobloc.blogspot.com/2011/05/croesor-rhosydd.html


Ara hem localitzat un interessant diaporama sonoritzat, que amb el títol Retour a la Mine, tot i que té en un format poc habitual, us el podeu baixar comprimit en aquest enllaç: http://efs.ffspeleo.fr/utile/59-retouralamine/download


L’espeleologia en cavitats artificials o espeleologia minera explora les mines i pedreres subterrànies amb l’objectiu de “descobrir” llocs subterranis excavats per l'home, sovint en roques diferents a les habituals en terrenys càrstics.

Són poques les organitzacions que s'especialitzen en aquesta àrea, i conseqüentment el nombre de prospeccionadors sistemàtics és força baix. En el nostre pais mereix destacar-se la feina del GE. Badalona i les seves publicacions sobre les mines d’aigua de la Serralada de Marina.

No obstant això, hem d'incloure els mineròlegs que comparteixen amb nosaltres els antics llocs d'extracció, però la seva ètica i les seves expectatives són diferents.

L'accés a la mina és sovint complicat: la majoria dels casos, tancades durant anys, fins i tot dècades, trobem les portes tapiades, o ensorrades.

En comparació amb l'espeleologia, les progressions amb tècniques de corda son similars. La diferència essencial està en la constitució d'amarratges, ja que les roques són heterogènies i trencadisses o tendeixen a sortir-se...

Aquest tipus d'exploració no està exempta de perill. Per la longitud de la xarxa. de vegades quilomètriques. En altres ocasions, l'estabilitat de les galeries és de témer. Més rarament, pot haver un perill per manca de l'oxigen, sense símptomes relacionats amb el diòxid de carboni, el nostre detector és l'encenedor de gas butà.


A Franca existeix una Societat d’Estudis dels Subterranis que podreu trobar en aquesta adreça.

A continuació algunes imatges d’exploració espeleo-minera:


2 comentaris:

  1. Les cavitats artificials també tenen un gran interés biospeleológic: em venen al cap dos que conec prou bé:la Mina dels Ports, antiga mina de lignit on es troba, amb certa abundó,l´escadusser Paraphaenops breulianus, o bé las Minas dels Horts a la Torre del´Espanyol,que recollien aigua per regar uns horts propers. En aquestes mines es troban nombrosos exemplars de Paranillochlamys catalonicus, tampoc massa abundant al massis del Montsant.

    Floren.

    ResponElimina
  2. Conec uns cuants de espeolegs dedicats a les cavitats artificials amb reportatges i tasca de dibulgacio feta que no son presisament del GEB Pero com sempre es tracta de anar escombrant cap a casa i mica en mica es varen canviant la historia, que la historia no es per qui la fa si no mes per qui la escriu
    Captain Garfio

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.