El passat dia 18 de juliol es va editar en aquest bloc l'article sobre l'inici de la 14ª Expedició del Projecte de Biospeleologia Atlas al Marroc. En Floren Fadrique ens ha tramès des del Marroc via mail una crònica de la primera part de les activitats. El seu escrit original ha estat lleugerament modificat per compensar els inconvenients d'escriure amb un teclat àrab.
Els "jinns" no ens han sigut favorables (1): en les cavitats de la zona del Jbel Tazzeka, que és la primera zona de treball, com sigui que hem entrat al Marroc pel port de Nador, a tocar de Melilla. Fins ara hem visitat les següents cavitats: Gouffre Friouato; ghar Bied; kef Izoura; ghar Chara; grotte aven de Bab Bouidir. Cap d'elles ens ha proporcionat cap Antoinella (que és el nostre objectiu): Malgrat les hores i hores de recol·leccio no havem aconseguit de tenir ni tan sols un exemplar de mostra.
Havem intentat localitzar una altra cavitat: la Kef el Maa amb l'ajut d'un guia local, però sense bons resultats: A la ghar Bied havem instal.lat unes trampes i dins l'itinerari de tornada intentarem recuperar-les. A veure quin resultat donen. També a la gouffre Friouato s'han deixat trampes. Si no les recollim nosaltres ja hem acordat que ho faran els mateixos guies de la cavitat (recordem que és un lloc turístic habilitat). En les altres cavitats no val la pena trampejar ja que s'inunden amb molta freqüència a l'època d'hivern. La recol.leció, en general, s'ha limitat a una abundosa serie d'araneids, diplurs campodeids i miriàpodes. Ben vinguts siguin!
El company Ayoub Nehili, de l'Association Marocaine de Spéléologie ha estat amb nosaltres uns dies a Taza; encara que no ha fet totes les cavitats que nosaltres. A l'expedició hi ha col·laborat una parella d'espeleòlegs austríacs; molt professionals, que ens ajuden en la llengua francesa i també en localitzar i equipar cavitats. Porten un land rover amb més de deu anys a cada roda, comptant també la de recanvi.
Avui, dia 21 de juliol, donem per finalitzades les activitats i la recol.leccions a la província de Taza i marxem ja cap a Ait Mhamed (un dia complet de conducció). Degut a el curts temps que disposem, no ens aturarem, com teniem previst, a la zona d'Ait Schkounda, a El Ksiba, ja que ens volem dedicar intensament a capturar la fauna necessària per poder completar els estudis genètics, o sigui, el trèquid cavernícola del gènere Subilsia. Esperem que la Subilsia no sigui tan esquerpa com l'Antoinella de Taza.
Desprès intentarem la recol·lecció del Trechus idriss i això és el que trobem mes insegur del tot: una cosa és buscar un exemplar determinat en una cavitat determinada, tot amb la confiança d'un lloc limitat, i una altra fer una recol.lecció en un muntanyam immens (massís del Toubkal)on no saps on començar: Ja veure'm.
Preguem que disculpeu la ortografia; però els teclats d'aquest país són com les Antoinella: estan dominats pels "jinns".
Salutacions i fins la propera tramesa.
(1) Nota de la redacció:
Un jinn (en àrab جن, jinn, plural جنون, junūn, mot segurament emparentat amb el llatí genius, "geni") és una criatura sobrenatural citada en la religió islàmica, on se la presenta com la tercera raça creada per Déu.Els jinns són descrits com una espècie amoral, no necessàriament maligna, i solen ser bromistes i engalipadors en les seves formes més benignes de comportament. (Tret de la Wikipedia catalana)
Jo hi vaig estar al Atlas l'estiu passat i al veure les fotos me ha fet recordar aquell viatje. Quin records mes bonics
ResponElimina