divendres, 15 de juliol del 2011

La cova de Goikoetxe



La Unió d'Espeleòlegs Bascos ha executat coordinadament amb el grup espeleològic ADES de Gernika una custòdia del territori per a la conservació, protecció i estudi de la Cova Goikoetxe en Busturia.

Això ha suposat un primer experiment, perquè els espeleòlegs bascos i els propietaris dels terrenys puguem, junts, col•laborar en la protecció les cavitats i el carst. Per descomptat, no és la solució per conservar íntegrament el subsòl càrstic, en tots els seus valors; però sí que suposa una estratègia que ens aproxima a una forma de gestió en què la implicació activa dels grups espeleològics pot suposar un avanç qualitatiu cap a l'eficaç conservació de les cavitats més valuoses.

L'objectiu principal de la custòdia ha estat evitar pressions sobre aquesta preuada cavitat, aplicant el principi de cautela ambiental fins a les seves últimes conseqüències per a la protecció, conservació, gestió i recuperació del medi càrstic, els recursos hídrics subterranis i la cobertora superior de la cavitat, i alhora realitzar uns estudis preliminars, per arribar al coneixement de l'estat actual i de l'escenari ideal i precís de les mesures òptimes per a la conservació de la cavitat i dels valors que alberga. Només es pot protegir bé el que bé es coneix.

En concret, les actuacions executades han estat:

* Custòdia del territori, amb l'objectiu principal d'aplicar el principi de cautela ambiental als terrenys superficials que directament afecten o poden afectar la cavitat. No es realitza sobre la cavitat en si mateixa, atès que, segons entenem, la titularitat no arriba fins al subsòl. A més a més, s'ha procedit a:
- Tancament de la cavitat
- Regulació del règim de visites
- Abalisament en zones sensibles

* Estudis preliminars del sistema, conca i carst, que han estat:
- Exploració completa de la cavitat i del sistema càrstic.
- Instal•lació d'una xarxa de monitorització climàtica i aigües.

Amb això s'ha realitzat un treball holístic i multidisciplinari de la cavitat en si mateixa i en el seu context, integrada en una conca i en un carst: els valors geològics, hidrològics, culturals, biològics, espeleològics.


Ja veurem per on ens condueix aquesta institució. De moment, pot afirmar-se que aquesta iniciativa implica un gran avanç, perquè obre la porta a la participació dels espeleòlegs en la gestió activa del nostre patrimoni subterrani, i crea les bases per a la reproducció d'aquest experiment en altres cavitats.

Fotos: ADES i Josu Granja



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.