dilluns, 18 d’abril del 2011

Sistema del Masiet


El dijous 14.04.2011 per visitar les coves del Masiet a la vall del riu Brugent (Mont-ral) ens aplegarem onze espeleòlegs: R.Alsina, D.Boter, P.Cantons, F.Fadrique, J.Gonzàlez, J.Julià, E.Lleonart, A.Messeguer, J.Pastor, “Victor” i “Visu”.

El conjunt d’aquestes cavitats excavades en uns aflorament de guixos, presenten diversos accessos que totalitzen 521m de recorregut i 47m de desnivell. Simplificant podríem dir que té tres accessos, boca inferior (Masiet vell), boca intermèdia i boca superior (Masiet Nou). El paisatge exterior és boscós, les boques s’instal•len en dos torrenteres properes i en els voltants de les boques superiors és localitzen diverses dolines en forma de embut. Per la boca inferior surt un riuet permanent que és captat pels usos del mas del Masiet.



Hi ha restes d’antics conductes meandrificats en sostres i galeries laterals, que es destrueixen o s’emmascaren per un generalitzat procés d’ensorrament. L’acumulació sedimentària en la galeria gran del Masiet Nou testimonia una època d’important transport. La disminució de cabal fa que cada cop més en el pas entre les dues cavitats s’acumulin materials que dificulten la travessada.

EspeleoSIE 31 (1990)
Com ja ve sent habitual, els objectius de cadascú fa que dins les cavitats en dividim en diversos grups; els que cerquen fauna cavernícola, que trobant els biòtops més adequats ja en tenen prou; els que s’apressen per recórrer tota cavitat; i els que fan fotos, que es concentren en els llocs més “estètics” i no els hi queda temps per veure la resta de les galeries. Entre tots acumulem una visió “suficient” del sistema.

Tot seguit us presentem una selecció de fotos generals i un grupet d’imatges sobre la fauna localitzada.

Accés per la boca intermedia
El riuet del Masiet vell

Bioespeleologia


Clima





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.