Ja fa prop de quatre anys ( 4.05.07 ) als inicis d’aquest bloc que ens preguntàvem quina era l’estalagmita més alta. Ara un lector “anònim” hem demana si li puc donar mes informació.
Es clar que no sé si es refereix a quina és la estalagmita més alta, o si podem dir-li quelcom més d’aquesta cavitat.
La Cueva Martín Infierno
Aquesta cavitat cubana es troba en el municipi de Cumanayagua prop dels assentaments El Naranjo i El Colorado, en les coordenades x= 588 250 y=229 600 Z_=670m a uns 40 kilòmetres de Trinidad, en la capçalera de Río Hondo, en un entorn de cafetars i boscos. Té un recorregut de 793 m i un desnivell de -197 m.
Diuen que el seu nom prové d’un esclau negre anomenat Martín d’una hisenda de Trinidad, que en ser perseguit i veure’s atrapat intentà amagar-se en la cavitat, amb la mala fortuna de precipitar-se pel seu pou. Per això inicialment la cavitat és va conèixer com l’Infierno de Martín, i finalment s’ha transformat a l’actual denominació de Cueva Martín Infierno.
L’any 1967 s’explorà espeleològicament per Alejandro Romero Emperador, dos anys després amb el Grup Espeleològic Samá realitzaren l’exploració complerta. L’estalagmita és mesurà per mètode de triangulació que donà una alçada de 70m pel que fou considerada l’estalagmita més alta del mon.
Posteriorment per suggeriment del Dr. Núñez Jiménez (l’espeleòleg que fou Ministre de Cultura) regressaren amb espeleòlegs hongaresos, i amb fils lligats a globus inflats amb hidrogen, la tornaren a mesurar, obtenint una mesura de 67 m amb 20 centímetres. La sala de la estalagmita te 200x200x93 m. L’any 1986 fou catalogada com Monument Nacional.
En el documental de Discovery Channel The Mysteries of Earth Science: Caves around the World es filmà l’estalagmita, aquí us presento un altre petit i modest vídeo que ens presenta la que realitzà la primera fotografia.
L’estalagmita més alta
No conec cap registre fiable d’aquest tipus de records. Sovint sentim parlar de la cova més llarga, de la sala mes gran, de la vertical més llarga, i aquestes son informacions que poden extrapolarse de les topografies de les cavitats publicades. Però parlar de l’estalagmita més alta, la columna més gran, o l’estalactita més llarga, o el gourg més pregon, ja no son unes formacions que es mesurin habitualment.
Certament l’estalagmita de la Cueva de Martin Infierno amb 67 m és una grandíssima estalagmita que ha estat mesurada expressament.
Dels enormes carsts de xina, sabem que a la Zhijin Cave a la Provincia de Gui Zhou, de 12.000m de recorregut, amb diverses sales amb sostres fins a 175m, es diu que hi ha una estalagmita de 70m d’alçada.
No se si cap d’aquestes darreres dues cites, que qüestionen el primer lloc de la de Martin Infierno, han estat mesurades adequadament. De moment, lamentem confessar que aquestes cavitats asiàtiques nomes hem tingut l’oportunitat de visitar-les virtualment.
Invito als amables lectors que tinguin una informació mes acurada que ens ho facin saber.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.
Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.