Aquesta interessant cavitat excavada en guix ha estat objecte de diversos articles en els darrers dies per tal de mostrar les seves impressionants imatges, com podeu veure en aquest enllaç a la web Escalofrio.
Malauradament l’afany de destacar quelcom d’excepcional juntament al desconeixement d’aquest mon subterrani fa que s’anuncien rècords fantasiosos que desorienten als lectors no espeleòlegs, incomodant també als coneixedors d’aquesta disciplina.
La Ordinskaya segons els darrers aixecaments topogràfics fa 3.600m de recorregut i -43 m de fondària. D’aquests 3.200m estan submergits, i el “sifó” més llarg entre dos punts aeris és de 935 m.
Realment és una impressionant cavitat subaquàtica en guix, però evidentment queda molt lluny dels 230.140 m també excavats en guixos de la cova ucraïnesa de Optimistychna, i encara més dels 627.644m de la gegantina Mammoth Cave de Kentuky/USA.
Oberta accidentalment per un ensorrament, prop del poble rus de Odra (regió de Perm) del que deriva el seu nom, fou visitada per primera vegada el 1993 pel científic Igor Lavrov que va fer l’aixecament de la part no submergida de la xarxa. Convidà a Víctor Komarov, un espeleosub de Riazan per fer el primer reconeixement d’un dels llacs l’abril del 1994.
En aquesta ocasió la superfície del llac tenia una capa de gel de més de 20 cm de gruix, que fou perforada per permetre una primera exploració.
Només tres anys després, durant el cru hivern de 1997, vint bussejadors de diferents regions de Rússia va arribar a Orda, per invitació d'Igor, que va organitzar una campanya d'exploració de la xarxa dels tres llacs subterranis. El complex explorat, de vegades creuant grans sales, galeries i canons amb diàmetres fins al 30m constitueixen un laberint natural sota la muntanya de guix de Kazakova.
Actualment aquesta cavitat, d’aigües transparents és un escenari ideal per trobades d’entrenament i cursos de perfeccionament el que l’ha fet molt famosa. De la gran quantitat d’imatges disponibles en la web he seleccionat una tanda del excel•lent fotògraf Andrey Bizyukin al que li agraïm mol sincerament que les hagi posat a la nostra disposició.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.
Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.