dilluns, 17 de gener del 2011

Les cavitats de La Solana (Sobrarbe)


El passat Setembre de 2010 els companys del GEB Jaume Mas, Xavi Fuertes i Josep Pastor anàrem a la zona de La Solana, al terme municipal de Fiscal (Sobrarbe), per tal de topografiar l'inèdita Cueva del Leneral.

El mes de Juny anterior havia estat prospectant la zona amb els companys Valeria i Enric per tal de recolectar Troglocharinus a la Cueva de Burgasé, però la recerca no donà fruits en aquell moment. Seguírem les indicacions de l'amic Victòria, que ens donà les dades que ell recordava de la campanya que la SIE realitzà a la zona a principis dels 70, però el terreny és avui dia domini del bosc i no haguè manera de trobar la cavitat. Al següent document podeu trobar l'informació d'aquesta campanya:


Posteriorment a la visita del Juny, vaig comentar la recerca amb l'amic Jaume Mas, i em va dir que casualment ell havia d'anar amb un senyor que s'havia criat a la zona i que li havia parlat d'un forat "que bufava vapor a l'hivern".

I així va ser com en Jaume, Xavi Fuertes i el Sr. Miguel Albas, que havia fet de pastor en aquelles contrades, van anar a La Solana i van trobar la cavitat desprès d'hores de prospecció. Com passa a tants i tants llocs, el bosc s'ha fet amo dels terrenys que abans eren camps i pastures, i que l'emigració a les ciutats ha malbaratat en nom del progrès...

El Sr Albas els portà també a la propera finca de Barrau, on els mostrà un abric on guardava el ramat fet amb una muralla de pedra seca que aprofita una petita cova; també els portà a la boca de la Cueva de Burgasé, situada uns metres per sota de l'abric. D'aquest abric vàrem aixecar la topografia que segueix:


Unes setmanes desprès, jo mateix vaig tornar amb en Jaume i en Xavi per fer la topografia de la nova cavitat, la Cueva del Leneral, i aprofitar per recollir Troglocharinus a la Burgasé. Efectivament, vaig recolectar la fauna amb gran alegria, però resultà que els fugidissos Troglocharinus foren Leptodirini Salgadoia Brieti; en el futur hi tornarem a la recerca del nostre objectiu....

Jaume amb els estris de topo.
La petita Espluga de Barrau.









La Cueva del Leneral s'obre amb una petita boca de 0,5m x 1,20m,  que dona pas a una cavitat de generoses alçades i amplades, assolint un recorregut total de 402m i un desnivell de -34m.

En Xavi amb la boca del Leneral darrere els peus.
Accedint a la galeria superior


Miguel Albas i Jaume amb la llum de la boca al fons.

Tot seguit us presento el treball resultant i la topografia que es va aixecar.













Agraïr a l'amic Jaume la seva feina de despatx, gràcies a la que s'ha pogut fer aquesta publicació.

1 comentari:

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.