dissabte, 8 de maig del 2010

L'avenc dels Guerrillers

Aquest dijous 06.05.2010 tot continuant amb el projecte Troglocharinus Ferreri anàrem de recol•lecció a l’avenc dels Guerrillers a Garraf.  Aquest cop som un equip de nou companys de la SIE i del GEB (David, Enric, Jaume J., Josep, Jordi, Julià, Valeria, “Víctor” i “Visu”)


Situat en la proximitat de l’abocador de la soterrada Val de Joan, permeteu-me un cop més una reflexió sobre el significat d’aquest despropòsit. Des de la boca dels Guerrillers no podem mantenir-nos insensibles, veiem la immensa empremta de la inconsciència financera que ara “guanya” premis en el procés de restauració paisatgística. Es clar que tapar les vergonyes no les elimina i les ferides que causa aquest mastodòntic contenidor de deixalles hi continuaran persistint per a mostra del que no es deu fer i encara menys en un massís càrstic.

Tristament per les generacions venidores no hem sabut/pogut aturar aquest llegat antiecològic i veritable monument a l’economicisme mes brutal.


L’avenc dels Guerrilers fou explorat per primera vegada pels espeleòlegs de l’ACE de Mataró el 1971 fins els -65m. Posteriorment les desobstruccions del companys “Dalton” i companyia, augmentaren la complexitat de la cavitat fent-la connectar amb un entramat de pous i saletes ben concrecionades, a les que també s’hi pot accedir per un nou accés que denominaren avenc de la Guerrilla, aconseguint una nova fondària de -97m.


En l’itinerari clàssic la Valeria ha capturat els exemplars que necessitava, de manera que no visitem la resta de la cavitat, tot intuint per on es fa l’enllaç per si en una altra ocassió, amb més temps li podem donnar una ullada.


divendres, 7 de maig del 2010

16a Trobada d'Espeleòlegs de Catalunya (2)

Actes i Conferències

Els amics del SIS de Terrassa, ens comuniquen el programa (potser provisional) dels horaris dels actes i conferències que organitzen per aquest dissabte i diumenge 8 i 9 de maig de 2010, dins de la 16 trobada d’espeleòlegs.


Dissabte, 8 de maig de 2010  Aula Magna del Centre Cultural de Caixa Terrassa

17,30 h a 18,00 h
S.I.E. del C.E. Àliga: Bioespeleologia al Marroc (Atlas)
Sistema de la Peña de Mediodía (Vernera-Osca)

18,00 h a 18,30 h
Espeleoclub Sabadell: Exploració de la Torca de Carrasua, Cantàbria

19,00 h a 19,30 h
Espeleo Club Tarragona: Tarragona-Ecuador 2010, Expedició SHUAR.

19,30 h a 20,30 h
Projecció de la pel•lícula de Luc-Henri Fage “À travers la Pierre”


Dissabte, 8 de maig de 2010 Estatge del Centre Excursionista de Terrassa

22,30 h a 24 h
Projecció de pel•lícules, entre elles: “Le Mystère de la Baleine” i “L’expédition Ultima Patagonia 2006”



Diumenge, 9 de maig de 2010 Aula Magna del Centre Cultural de Caixa Terrassa

09,45 h a 10,15 h
Espeleo Club de Gràcia: Resultats de la Campanya a Arañonera

10,15 h a 10,45 h
Grup d’Espeleologia de Badalona: Sistema de Escuaín i Avenc dels Escaladors

10,45 h a 11,15 h
SIET de Tarragona: La Cova Urbana de Tarragona

11,15 h a 11,45 h
S.E.S. del G.E.R. de Sant Pere de Ribes

11,45 h a 12,15 h
S.I.S. del C.E. de Terrassa: Buscant la continuació. Exploracions al Valle de las Moñetas (Picos de Europa)

12,15 h a 13,00 h
G.E.S. de la S.E. de Màlaga: Proyecto Sierra de las Nieves y resultados de las exploraciones en la Sima del Aire

13,00 h a 13,30 h
Sarawak: Lliurament dels premis de fotografia online “Espeleologia i més”

13,30 h a 14,15 h
Federació Catalana d’Espeleologia: Distincions de la Federació i lliurament dels Premis Mn. Norbert Font i Sagué (20a edició)

14,30 h
Restaurant Talla Ferro: Dinar i sorteig




No hi falteu, com sempre els dels SIS de Terrassa s'ho han treballat a fons.

Fotografiant la Sala de la Verna

Aquesta popular sala ha estat objecte de nombrosos projectes fotogràfics per mostrar les seves grandioses proporcions. Les facilitats d’accés que possibilita el túnel multiplica les imatges que periòdicament se’ns van mostrant. Avui volem presentar-vos dos excel•lents treballs del companys bascos que han estat aconseguit amb il•luminació de frontals Scurion.

El divendres 19.03.2010, el espeleòlegs de Felix Ugarte Elkartea va realitzar una sortida a la Sala de la Verna a la PSM. Amb la intenció de realitzar una foto panoràmica de 180è d'aquesta enorme sala.

“Entrem sobre les 11 del matí del divendres. Després de seleccionar el millor punt per realitzar la presa, estudiem in situ la millor manera de distribuir la gent i la il•luminació per diferents punts de la sala. Tot això amb l'ajuda de walkies talkies i els 14 Scuriones model K, que se t'utilitzarien per a la il•luminar les diferents zones.

Vam tenir molta sort aquest dia perquè la cascada portava molt poca quantitat d'aigua i per tant no hi havia partícules en suspensió. Aquestes partícules produïdes per la cascada creguin una cortina de boira al centre de la sala. Aquest fenomen ha espatllat anteriorment moltes fotografies.


Van ser necessàries 20 preses per poder aconseguir el resultat final. Per a això va caldre coordinar al fotògraf amb els espeleòlegs de la part inferior i els que treballaven per a la correcta il•luminació de la sala. Cada presa té una exposició de 4 minuts i es va realitzar amb una Cànon EOS 5D i amb un objectiu 24-105.”

Foto Sergio Laburu


Foto de Gus Busselo

"Imatge aconseguida amb multiexposició i bracketing i porcesada amb modus LAB per potenciar el color de la superficie de la sala. Les dades técniques son Sony Alfa 850 – Minolta 20 2,8 – 3 imatges en braketing. ISO 200 F8 20, 25 y 30 segons."


Fotos de Philipppe Kerdevez  
Us recomano que visiteu i "jugueu" amb els tres extraordinaris panorames interactius 360º d'aquesta sala, obra d'en Philipppe Kerdevez que trobareu en el següent enllaç.


 De les notes anteriors sobre la Sala de la Verna publicades a l’Espeleobloc, us recomanem aquests dos enllaços.
http://espeleobloc.blogspot.com/2008/08/explotaci-hidroelctrica-la-verna.html
http://espeleobloc.blogspot.com/2009/02/geologia-i-la-pedra-de-sant-marti.html

dijous, 6 de maig del 2010

Shuanghedongqun - Kaolin 2006

En el 20é aniversari de les expedicions espeleològiques del grup francès P.S.C.J.A. a Xina, en el districte de Suiyang és realitzà una filmació per televisió que ara els espeleòlegs xinesos l’han penjat a la xarxa i nosaltres gustosament incloem en aquest post fragmentat en quatre parts.

En la filmació es mostra la realització d'un curs de formació tècnica pels espeleòlegs locals i especialment les descobertes al sistema Shuanghedongqun on aconsegueixen superar la mítica xifra dels 100 kilòmetres en aquesta expedició.

Però primerament permeteu-me que inclogui alguns documents sobre aquesta gegantina xarxa subterrània.



Producció televisiva de la cadena de Shaanxi sxtvs7.
Tot i la dificultat idiomàtica resulta una filmació interessant sobre el immens carst xinés.
1a part (9'22)


2a part (9’42)


3a part (8’56)


4a part (5’28)



dimecres, 5 de maig del 2010

Speleogenesis de Sid Perou


La pel•lícula Speleogenesis (1980) rodada en 16 mm pel prolífic cineasta de la BBC i excel•lent espeleòleg Sid Perou, fou en el seu moment un esdeveniment memorable. El 1981 rebé màxim guardó del Chicago International Film Documentary Festival, al que li seguiren altres distincions arreu.


A Barcelona fou presentat al 2on Festival Internacional de Cinema Espeleològic Espeleo-cinema 83
organitzat per l’Espeleo Club de Gràcia (1983) i va rebre el Premi del Jurat.

El documental ens mostra el trajecte de l’aigua sota terra, des de la pluja, la infiltració gota a gota i per engolidors, el trajecte subterrani, la superació d’un sifó, i finalment la sortida al exterior. La banda sonora, exclusivament musical, obra d’en Lindsay Dodd contribuí decisivament a l’èxit d’aquest muntatge.

Tot i el temps transcorregut, i el reduïdíssim format en el que us el presentem, conserva una certa màgia poètica.


(aquest post respon a una petició de l’amic Pere Cantons)

dimarts, 4 de maig del 2010

-903m a les mines potàssiques de Cabanasses

Nova entrega del programa de divulgació Quèquicom de TV3, que amb el titol Viatge al fons de Catalunya va emetre el passat 03.03.10 amb una durada de 25 minuts.


El viatge comença amb el vertigen de baixar en un ascensor que s’enfonsa en un pou que té una fondària equivalent a la Torre Agbar, la Sagrada Família i les torres Mapfre juntes, 230 pisos. Es precipita a una velocitat d’11 metres per segon, és a dir, 40 quilòmetres per hora.

Un cop a baix, s’entra en un laberint que fa més de quaranta quilòmetres entre les mines de Súria i Sallent i per on hi circulen camions de gran tonatge que han estat muntats peça per peça al cor de la terra. El més espectacular són els minadors, unes màquines perforadores que poden arrencar una tona de mineral de les parets cada minut. Els minadors funcionen amb electricitat i han millorat clarament el ritme d’extracció en comparació amb els explosius que s’utilitzaven abans. Cada any s’extreu més d’un milió i mig de tones de material del subsòl català. D’aquestes, 700.000 tones seran de clorur potàssic, i la resta, de clorur sòdic. L’únic inconvenient és la pols i una calor asfixiant.


Marc Boada explica la utilitat de la sal potàssica, que des de temps immemorials s’usa per adobar els camps i que abans s’extreia de les cendres vegetals. Les cendres –ash en anglès- es processaven en un pot i d’aquí el nom “potassa”. Però sobretot resol l’enigma de per què hi ha unes capes tan colossals de sal terra endins. Els geòlegs han deduït que fa uns 60 milions d’anys hi havia un mar que anava des del que ara és Navarra fins a Catalunya. Era una conca interior tancada al nord pels Pirineus en formació i per altres serralades. Aquesta conca tenia connexions temporals amb el mar obert. Però finalment va quedar desconnectada del mar obert i el llac salí interior es va anar evaporant, amb la conseqüent concentració i precipitació de sals. Al llarg de milions d’anys, els sediments al•luvials de les muntanyes del voltant van cobrir de terra la sal que ara s’explota.

Miquel Piris es fixa en les franges de colors de les parets de la mina i Antonio Sánchez, geòleg d’Iberpotash, explica que corresponen a diferents tipus de sals minerals que, en els diferents cicles d’evaporació, s’han depositat en capes al llarg del temps, primer les menys solubles i a sobre les que es mantenien més temps en dissolució.

Marc Boada mostra sobre un mapa que les mines de potassa de Súria s’han excavat en forma de fractal. El pou d’accés és un petit forat circular que constitueix el punt d’inici de les galeries d’extracció, les quals es ramifiquen una vegada i una altra per extreure la màxima quantitat de mineral possible.


Sara Rabeya, enginyera de mines d’Iberpotash i subdirectora de Cabanasses, indica que les mines es troben a més de 600 metres sota el nivell del mar perquè en aquesta zona el paquet salí és prou compacte i les galeries poden aguantar més temps. Tot i així, el lloc on s’extreu la potassa es troba en un nivell superior. Des del paquet salí s’hi fan accessos per crear els anomenats “fronts d’atac”: galeries d’extracció que arrenquen la sal potàssica. Tot seguit el mineral es condueix fins a camions o cintes transportadores que porten la potassa cap al pou d’extracció, i d’aquí, a l’exterior.

Aquí teiu insertat el vídeo del programa:


Recentment s’ha publicat un voluminós volum de 625 pàgines de caràcter històric sobre aquesta mina, que pel que sembla és una de les primeres dirigides per dones.
Existeix també una geozona publicada per Medi Natural de la Generalitat sobre aquest indret que ens permet aprofundir sobre la seva interessant geologia.

Caldria esbrinar si en aquesta explotació d’evaporites s’han desenvolupat cavitats naturals tal com succeeix en la veïna i extraordinària vall del salí de Cardona.



dilluns, 3 de maig del 2010

El Sistema de la Bora Fosca


Responent a diverses peticions us presento el treball dedicat al Sistema de la Bora Fosca de Tavertet, amb el que la SIE va obtenir el primer premi en la categoria de “Activitats i estudis realitzats als Països Catalans” de l’edició XIV del Premí Font i Sagué (2003), de la Federació Catalana d’Espeleologia.



Aqui teniu el mapa “navegable” de la cavitat.


D’aquest treball és publicà un ample resum a la revista federativa espeleoCat núm. 3 de maig del 2006.



diumenge, 2 de maig del 2010

Corral Nou i Esquelets


Dijous 29.04.10, avui ens em aplegat deu amics (6 del SIE, 4 del GEB i 1 del GIE): Enric, Jaume J., Jordi, Josep, Julià, Pere, Ricard, Valeria, “Víctor” i “Visu”.

Iniciem un nou projecte bioespeleològic, tot i que també relacionat amb el treball en marxa sobre la deriva genètica els troglocharinus segons els seu ADN, ara ens centrem en els trogocharinus ferreri que colonitzen el massis del Garraf tot cercant la seva variabilitat al llarg de l’extensió geogràfica del relleu i de les diferencies geològiques dels seus materials.

Les primeres recol•leccions han estat a l’avenc del Corral Nou, on també s’han collit altres insectes i un exemplar esplèndid de pseudoescorpí, que constitueix una nova localitat de les conegudes fins ara.. En el proper avenc dels Esquelets, molt polsegós, no hem localitzat cap fauna d’interès.

Tot seguit us presentem informació gràfica sobre la sortida.

Avenc del Corral Nou










A l’avenc del Corral Nou, al fons del P23 hi ha una instal•lació de cordes que remunten per accedir a una via inèdita. No sabem qui ha iniciat aquestes escalades, ni veient la pàgina dels infatigables “Dalton”hi trobem cap referència. Tot i respectant la seva autoria, ens agradaria saber-ne més i agrairem als seus descobridors que ho publiquin tan aviat com els sigui possible.

Avenc dels Esquelets