divendres, 7 de maig del 2010

Fotografiant la Sala de la Verna

Aquesta popular sala ha estat objecte de nombrosos projectes fotogràfics per mostrar les seves grandioses proporcions. Les facilitats d’accés que possibilita el túnel multiplica les imatges que periòdicament se’ns van mostrant. Avui volem presentar-vos dos excel•lents treballs del companys bascos que han estat aconseguit amb il•luminació de frontals Scurion.

El divendres 19.03.2010, el espeleòlegs de Felix Ugarte Elkartea va realitzar una sortida a la Sala de la Verna a la PSM. Amb la intenció de realitzar una foto panoràmica de 180è d'aquesta enorme sala.

“Entrem sobre les 11 del matí del divendres. Després de seleccionar el millor punt per realitzar la presa, estudiem in situ la millor manera de distribuir la gent i la il•luminació per diferents punts de la sala. Tot això amb l'ajuda de walkies talkies i els 14 Scuriones model K, que se t'utilitzarien per a la il•luminar les diferents zones.

Vam tenir molta sort aquest dia perquè la cascada portava molt poca quantitat d'aigua i per tant no hi havia partícules en suspensió. Aquestes partícules produïdes per la cascada creguin una cortina de boira al centre de la sala. Aquest fenomen ha espatllat anteriorment moltes fotografies.


Van ser necessàries 20 preses per poder aconseguir el resultat final. Per a això va caldre coordinar al fotògraf amb els espeleòlegs de la part inferior i els que treballaven per a la correcta il•luminació de la sala. Cada presa té una exposició de 4 minuts i es va realitzar amb una Cànon EOS 5D i amb un objectiu 24-105.”

Foto Sergio Laburu


Foto de Gus Busselo

"Imatge aconseguida amb multiexposició i bracketing i porcesada amb modus LAB per potenciar el color de la superficie de la sala. Les dades técniques son Sony Alfa 850 – Minolta 20 2,8 – 3 imatges en braketing. ISO 200 F8 20, 25 y 30 segons."


Fotos de Philipppe Kerdevez  
Us recomano que visiteu i "jugueu" amb els tres extraordinaris panorames interactius 360º d'aquesta sala, obra d'en Philipppe Kerdevez que trobareu en el següent enllaç.


 De les notes anteriors sobre la Sala de la Verna publicades a l’Espeleobloc, us recomanem aquests dos enllaços.
http://espeleobloc.blogspot.com/2008/08/explotaci-hidroelctrica-la-verna.html
http://espeleobloc.blogspot.com/2009/02/geologia-i-la-pedra-de-sant-marti.html

1 comentari:

  1. Soy uno más que se ha interesado en fotografiar esta sala, pero yo lo tube que hacer con dos colaboradores y el rusultado se nota. La foto de SERGIO, es la obra ferfecta tanto en lograr la foto, como encontrar personas responsbles sin ningún interes, sólo les preocuba que la cosa salga bien y bien a salido, es la mejor foto de la verna que yo he visto. Felicidades a todo el grupo. Fèlix Alabart i Vila. de Barcelona.

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.