dimecres, 22 de desembre del 2010

Troballes a la cova dels Galls Carboners


Un sepulcre col•lectiu amb 200 restes humanes i un collaret fet de petxina han estat localitzats en una recent excavació de l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) a la cova dels Galls Carboners, a Mont-ral (Alt Camp). Una nova trobada que permetrà conèixer els rituals funeraris de finals del neolític, fa uns 5000 anys.
Aquesta cavitat gens frequentada pels espeleòlegs, es tracta d’una cova sepulcral col•lectiva, un tipus de jaciment que és relativament comú, “però la majoria foren excavats o saquejats d’antic, el que fa que no es disposi de moltes dades procedents d’excavacions realitzades amb metodologia moderna”.


Excavada inicialment pel seu propietari Ferran Companys durant els anys 1970, s’hi van recuperar restes humanes de totes les parts del cos i en molt bon estat que els hereus van cedir aquestes restes que hi havia en una golfa a la casa a la Universitat Rovira i Virgili (URV). Ha estat a partir de l’estudi d’aquestes restes que els investigadors han iniciat una nova fase d’excavació, amb mètodes més actuals, que els ha permès datar les restes i incorporar-ne de noves. Entre elles, un collaret format per petites peces blanques fabricades probablement a partir de fragments de petxina. En un substrat inferior s'han localitzat restes d’animals (sobretot ocells) i de plantes, molt anteriors que aportaran informació sobre el clima i el paisatge de les Muntanyes de Prades durant les primeres fases de l’Holocè, fa entre 5.000 i 10.000 anys.



Aquesta intervenció es troba inclosa dins del projecte “Evolució paleoambiental i poblament prehistòric a les conques dels rius Francolí, Gaià, Siurana i rieres del Camp de Tarragona”, que desenvolupa l’IPHES. L’excavació es va dur a terme a l’octubre per un equip integrat per 7 persones, entre membres i col•laboradors de l’IPHES i també del Seminari d’Estudis i Recerques Prehistòriques (SERP) de la Universitat de Barcelona i que, segons va confirmar l’investigador de l’IPHES, Josep Maria Verges, “l’any que ve n’hi tornarà a haver una altra per si ha quedat alguna resta més i sempre en funció dels resultats de les anàlisis de les restes trobades”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.