dimarts, 26 d’octubre del 2010

Projecte Huautla

El Sistema Huautla a la mexicana serra Mazateca (Oaxaca), fou descobert per espeleòlegs americans el 1964. Les successives exploracions en aquest gran conjunt de cavitats permeteren en 1980 la connexió de Li Nita i el Sótano de San Agustín amb -1.122m. L’any següent connectaren amb Nita Nanta arribant als -1.325 m.



L’exploració dels sifons del Sótano de San Agustin després de 430m submergits descobrí una gran sala aèria. L’any 1984 avançant per la ressurgència provada per coloració, la cova de Peña Colorada s’exploraren 4.200m  de galeries submergides.



La darrera gran expedició del sistema el 1994 (tres mesos de durada) explorà els sifons coneguts de San Agustín (sis dies post sifó) superant nous sifons, fins trobar un novè sifó als -1.475 m de fondària. El recorregut aleshores era de 55.963 m. quan els materials i tècniques espeleosub de l’època havien arribat al seu límit.

Els resultats d’aquestes investigacions han estat recollides en multitud d’articles, Facebook,  pàgines web, i en dos llibres que recullen les palpitants narracions de tants anys d’exploracions.

Ara impulsat pels especialistes anglesos s’estan projectant dues expedicions internacionals espeleosub per l’any 2011 al Sótano de San Agustín i pel 2012 a la Cueva de Peña Colorada.


En aquest post ens plau incloure un excepcional vídeo de 35 minuts, Huautla, the Mexican Cave filmat en 16mm per Jay Arnold i narrat per Bill Steele de la AMS (Association for Mexican Cave Studies) disponible en DVD des de 1995 i que ara, remasteritzat per Michael Plugiese, molt amablement permeten la seva difusió per internet.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.