dimarts, 5 d’octubre del 2010

Pràctica de rescat espeleològic en el Sistema de la Peña de Mediodía

Fa uns mesos que els amics Mario i Laureano en nom de l’Espeleo Socors Aragonès ens proposaren fer es seves pràctiques de socorrisme d'enguany al Sistema de la Peña del Mediodía que ja fa anys que la SIE estem explorant.

No cal dir-ho que ens semblà molt oportuna, i ràpidament s’afegiren amb entusiasme entre d’altres en Francesc Subiranas i l’Eduardo Mir, doblement interessats per la seva condició d’exploradors actuals del sistema i alhora la vocació de espleosocorristes que professen.

Després de les oportunes visites de planificació i desobstrucció dels dos passos estrets en el itinerari escollit el passat mes de setembre, és realitzà satisfactòriament l’exercicital com s'havia projectat.

Aquesta és la narració de l’Edu i en Francesc (versió en català)

"Els 24, 25 i 26 de setembre es va realitzar en el Sistema de la Peña de Mediodía (Aragües del Puerto, Osca) un exercici pràctic de rescat espeleològic, organitzat per l'Espeleo Socorro Aragonès i comptant amb la participació de diferents grups:

Espeleo Socors Aragonès
Espeleo Socors Càntabre
Espeleo Socors Valencià
Espeleo Socors Madrileny
Servei de Muntanya de la Guàrdia Civil (GREIM)
Grup Rescat Vertical de Bombers de Saragossa
Societat Española de Medicina i Auxili en Cavitats
Secció d’Investigacions Espeleològiques CEA (Federació Catalana d’Espeleologia)
Grup Rescat Vertical de Bombers Toledo
Grup Rescat Vertical de Bombers Eivissa
Unitat Militar de Muntanya (UME)
Universitat de Saragossa (Departament Enginyeria i Comunicacions)

Per a aquesta activitat es va escollir el Pozo Alto de la Chorrota, que constitueix una de les entrades inferiors d'un dels grans sistemes espanyols, que compta en l'actualitat con 26.049m de desenvolupament i -902m de desnivell.

Durant l'exercici, es van mobilitzar un total de 80 socorristes a l'interior de la cavitat repartits en 14 equips d'actuació:

1 de desobstrucció
1 de instal•lació
6 d’evacuació
2 de comunicació genefónica
2 de comunicació sense fil
1 d’equip mèdic
1 de logística i gestió

La pràctica va consistir en l'evacuació d'un accidentat fictici situat a uns 200m de profunditat i a 1200m a l'interior del sistema.

Durant el transcurs de l'operatiu es van haver de superar múltiples dificultats ressalts, pous, grans verticals, passos desfondats, zones aquàtiques, etc.

A totes aquestes característiques hem d'afegir les condicions climàtiques que es donen en alta muntanya.

Ja des de la jornada anterior bufava un fort i fret vent, que portava les precipitacions que tenien lloc als cims del massís fins al fons de la vall, fent descendir les dites temperatures fins a límits pròxims als zero graus centígrads i creant dures temperatures de sensació tèrmica. Aquestes van ser les temperatures que van companyar als socorristes durant tota la seva permanència a l'exterior de la cavitat, dificultant les tasques del lloc de control i gestió exterior del socors.


No obstant això, les dites inclemències meteorològiques, també van tenir la seva influència a l'interior de la cavitat, ja que el petit curs d'aigua que es precipita als pous d'accés a la mateixa (sobretot al pou de 100 m), va veure augmentat el seu cabal, creant un degotament important, que va fer patir als socorristes, sobretot en les esperes durant la sortida de la seva comesa.

Aquest fet, afegit a les condicions meteorològiques exteriors ja esmentades, van complicar també la sortida de la cavitat per part dels socorristes (per a la majoria de grups d'actuació va ser de nit), els qui van tenir un fred al retorn durant els 30 minuts que separaven la boca del refugi del Lizara (ubicació del lloc de control).

Dins la cavitat, des del inici del descens (pou de 100m), pel permanent degotament ja esmentat, un altre fet que va complicar l'accés a la cavitat, van ser les nombroses pedres que s'arrossegaven des de la gatera d'accés a la capçalera de la dita vertical, precipitant-se al buit i podent impactar als companys que es trobaven descendint o realitzant tasques d'instal•lació, sortosament van acabar les seves tasques sense haver de lamentar cap lesió.

En total es van emprar 20 hores d'exercici en la cavitat, començant a les 10:45h del dia 25/9/2010 i finalitzant a les 7:45h del dia 26/9/2010, això suposa un total de 10:30h de mobilització del ferit. Els equips estaven preparats per no superar les 13 hores d'intervenció.

Tot l'operatiu estava coordinat pel Lloc de Control instal•lat en el Pla de Lizara, a la capçalera del Riu Osia, al costat del refugi de Lizara. A més a més es va instal•lar un Lloc de Control Avançat a l'entrada de la cavitat a fi de controlar les entrades i sortides del personal i servir d'enllaç amb el Lloc de Control. "

Tot seguit incrustem un vídeo de TVE de l'anterior exercici el 26.09.2009 a les Fonts d'Escuain.



Una experiència molt profitosa, plena de ensenyances i bones relacions.

Enhorabona pels companys de l'Espeleo Socors Aragonés, de la Federació Aragonesa d'Espeleologia i de tots el participants.

2 comentaris:

  1. No se si esteu al corrent d'aquest rescat que s'està duent a terme en aquests moments:
    http://www.speleo-secours-francais.com/index.php?option=com_content&view=article&id=423:2010-10-03-dragonniere-de-gaud-ardeche-07&catid=39:encours&Itemid=83

    ResponElimina
  2. un enllaç a la notícia:
    http://www.dailymotion.com/video/xf2kq9_operation-de-secours-dragonniere-de_news

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.