dilluns, 18 d’octubre del 2010

La cova Chauvet a la UNESCO

El juny passat és constituí un comitè de suport a la candidatura de la Cova Chauvet-Pont d’Arc per tal que sigui declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Com a casi totes les coves amb pintures rupestres, passen anys fins que es confirma l’autenticitat d’aquest art parietal per mètodes científics. En aquest cas les datacions realitzades li atorguen 32.000 anys d’antiguitat situant-la com la més antiga joia de l’art rupestre paleolític coneguda fins ara.

Considerada el bressol de la creació artística, fou descoberta l’any 1994 per Jean-Marie Chauvet acompanyat per Eliette Brunel-Deschamps i Hillaire Cristiana.  Sens dubte constitueix un lloc excepcional, principalment per les seves pintures, però també per les restes animals (ossaments, empremtes..) per les seves formes naturals i pels seus dipòsits.

En constituir-se com a patrimoni nacional, ha estat objecte de demandes judicials per tal de retribuir justament als descobridors i als propietaris de terreny. En l’actualitat existeix una replica en l’exterior per tal de protegir i conservar el lloc natural en les millors condicions possibles.


Aquesta es l’adreça del grup de suport de Facebook.
Es força recomanable la web de la cavitat en aquesta adreça.



No cal dir que la cavitat ha estat objecte des del primer moment de múltiples publicacions que estudien les representacions pictòriques i paleontològiques.


Més recentment altres estudis pluridisciplinaris s’han dut a terme, entre ells els carstòlegs i geòlegs han fet interessants contribucions que assignen l’evolució de la cavitat amb estreta relació a dos esdeveniments geològics majors. La crisí del messinià que provoca l’encaixament de l’Ardèche i la transgressió pliocena responsable d’un reompliment al·luvial.


Estudis més puntuals els ha permès detallar les darreres etapes de la historia de la cavitat tot situant les freqüentacions humanes i animals.


L’ocupació pels ossos ha estat anterior a la dels homes (25-30.000 anys) però posterior a 130.000 anys ja que sols el Ursus spelaus està representat. Posteriorment un ensorrament datat d’abans de 18.000 anys havia segellat l’accés el que ha permés el magnífic estat de conservació de pintures i empremtes d’homes i animal, algunes d’elles recobertes pel concrecionament.

El Patrimoni de la Humanitat o Patrimoni Mundial és un pla de protecció dels béns culturals i naturals del món, proposat per l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO), a través de la "Convenció sobre la Protecció del Patrimoni Mundial Cultural i Natural", aprovat el 1972. També és conegut amb altres noms com ara Patrimoni Mundial de la Humanitat, Patrimoni Comú de la Humanitat, Patrimoni Cultural de la Humanitat (en el cas dels béns culturals) o Patrimoni Natural de la Humanitat (pel que fa als béns naturals).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.