dilluns, 30 d’agost del 2010

L’Avenc, de Fontaubella.

Aquesta cèlebre cavitat, anomenada simplement l’Avenc, o Avenc de la Torre de Fontaubella fou explorat per primera vegada per en Font i Sagué el 20.07.1900.

A la SIE el visitarem repetidament, fins i tot 06.03.67 vaig tenir ocasió de participar en la quarta sortida d’un memorable cicle d’iniciació al Socorrisme Espeleològic que organitzarem per a la Creu Roja de Barcelona sota la impulsió d’en Jaume Casaní alhora membre de les dues associacions.

És tracta d’una cavitat d’ensorrament força interessant, amb la boca d’avenc de majors dimensions de Catalunya 22x26 m. Precisament per aquestes característiques fou una de les incloses en el nostre projecte “Formes del Carst Català” que revistarem el 13.03.2005.


És un indret perfecte per observar el procés d’obertura d’un avenc per ensorrament:
- La seva boca és rigorosament circular, tal com és pot veure en l’ortofoto del ICC.
- La base del pou està curullada pels materials resultants de l’ensorrament. Son blocs angulosos, en una bona part paralelipedics, producte d’un procés graviclastic sense senyals de dissolució.
- En les parets, especialment en la cambra inferior, és ben visible el bombament l’estratificació, que denota la seva tendència al despreniment.


En el grafiquet adjunt teoritzem les etapes de formació de l’avenc.
També aprofitarem la visita per continuar amb la nostra dèria dibuixadora, tot intentant, sense gaire èxit, que un company s’iniciés en les entretingudes tasques de topografia.

En el butlletí Sota Terra 2 (1981) del GES del CMB, amb el títol Arxiu GES de Cavitats en P.Guillén i J.Borrás publiquen una fitxa de la cavitat amb una nova topografia amb una profunditat de -68m.

Aquesta cota, coincident amb la topo de la SIE del 1979 resulta de situar el nivell 0m en el llavi superior, contràriament a les recomanacions actuals que aconsellen utilitzar com a punt inicial, el del llavi més baix.

Les fotos que incloc son obra d’en “Floren” i del “Víctor”.


Una visita recomanable.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.