dimecres, 18 d’agost del 2010

Cova del Sanat

El 05.10.05 varem visitar la singular Cova del Sanat (Espluga de Serra, Tremp), que amb la seva gran boca d’uns 90 m d’altura per 23 m d’amplada constitueix la més gran del país.

Aquesta enorme obertura, juntament amb la seva situació al peu del cingle de la Serra de Sant Gervàs, fa que sigui visible des de molts quilometres de distància.
foto des de Pont de Muntanyana. 20km en línia recta 
Probablement el nostre itinerari partint d’una pista que surt de Torre de Tamurcia en direcció a Llastarri fou el pitjor que podríem utilitzar, un fort pendent i la necessitat d’anar creuant fondes torrenteres, significà que la meitat dels expedicionaris abandonessin a mig camí.

Els tres que vam aconseguir-ho (Javier Benito, Joaquim Massanes i Josep M. Victòria) vam invertir-hi més de dues hores. Sembla que l’itinerari mes curt (1, 30h aprox.): surt del vessant nord Viu de Llevata – Adons – Collada de Sant Roc, baixant per la Canal de la Maroma, que està equipada amb cordes fixes per situar-se en el peu de la paret.



Poc freqüentada pels espeleòlegs, però terreny de joc dels escaladors que han solcat els laterals de la cova amb dues impressionants vies que superen els 250 m de paret en aquest punt. També a l’interior totalment extraplomada vam trobar una instal•lació amb una corda penjada al bell mig del sostre. Podeu trobar informació de detall en l’obra de Luis Alfonso i Xavier Buxo “Roca caliente en los Pirineos vol.I Escales “

Bioespeleologicament la cavitat és coneguda des de 1911 pel cèlebre Jeannel, i arqueològicament s’han trobat restes de ceràmica grisa feta a ma amb cordons incisos que deu de correspondre a l’edat del bronze. El company O.Escolà la inclou en el seu treball publicat el 1967 a Espeleòleg (2) amb el títol: “Datos para el conocimiento de la Sierra de Sant Gervàs”.

El lloc es magnífic amb una visió esplèndida, tot i que la cavitat amb els seus poc mes de 100m de recorregut ens deixa espeleològicament insatisfets, ja que només en els racons finals cal il•luminació artificial.

Com sempre fem el nostre dibuixet i una sèrie de fotos de les que aquí us presentem una selecció.



Una visita recomanable.

1 comentari:

  1. Bona feina Victor & Cía!!. Més dades d'aquesta interessant cavitat.

    Enric P.

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.