Però Yves Quinif, observant, durant més de 20 anys, els carbonats del paleozoic belga, especialment en pedreres, ens revela un nou mecanisme, sota la filosofia d’alteració de les roques sense evacuació dels materials, la fantomització.
La creació de “bosses” de roca alterada (alterites) se’ns explica micro i macroscòpicament amb multitud d’exemples. Posteriorment tan bon punt com es crea un potencial hidrodinàmic suficient, els productes de l’alteració poden ser evacuats resultant un conducte buit.
Ara ja no és possible veure les coves de la mateixa manera. Veiem, doncs, que una cavitat s’ha pogut formar en pocs anys. Per a aquells que han tingut el privilegi d'observar aquest fenomen d’espeleogènesi accelerat, la prova és extraordinària.
És un volum A4 de 195 pàgines ISBN 978-2-87509-016-4, publicat com el núm. 18 (2010) de Karstologia Mémories, amb el títol Fantômes de roche et Fantômisation, conté nombroses il•lustracions, gràfics i fotografies.
“Aquest llibre és inusual, tant pel títol, forma i contingut, està escrit com una història de detectius desenvolupant fets i arguments en una seqüència lògica . L’espeleogènesi per fantomització no és una teoria més, no es tracta d’una construcció mental intel ligent, és una successió de fets provats per l'observació.” (del prefaci de Richard Maire).
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.
Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.