dimecres, 9 de juny del 2010

Forat del Vent – Avenc d’Artús

Al voltant de l’ermita de Sant Antoni d’Albinyana (Baix Penedès) es desenvolupen un conjunt de petites cavitats d’aspecte intersticial on predominen les morfologies clàstiques. Andreu Agüera en el butlletí Més avall del SES del C.E. Puigmal publicà el 1977 un article amb el títol de El macizo cavernoso de Albinyana on és cataloguen aquests fenòmens.

Posteriorment en Ferran Cardona en el segon volum de la seva fonamental obra Grans Cavitats de Catalunya, fa unes interessants observacions sobre el conjunt Cova d’Artús – Forat del Vent de 564 m de recorregut i -36 de fondària.

El dijous 3.06.10 anàrem a localitzar les cavitats, fer-hi unes fotos i resseguir les notes d’en Ferran. El grupet d’aquest dijous érem cinc: David, Jaume, Julià, “Víctor” i “Visu” (SIE-GEB).

D’entrada resseguint els corriols que parteixen de Sant Antoni i que es dirigeixen a les properes barres rocoses alineades SW-NE localitzem altres cavitats que no corresponen amb l’objectiu que ens havíem proposat, però que ja ens avança’n que ens trobarem amb diferents caos de blocs amb freqüents estretors.

Avenc dels Joans -4 i 12 m de recorregut


Avenc dels Primers -14 i 35 m de recorregut


El sistema Artús - Vent -36 i 564 m de recorregut


Forat del Vent


Cova d'Artús

Aquest accés està constituït per un seguit de passos estrets que ens duen a la galeria de les ceràmiques on hi son patents els senyals d’excavació. Aquí també es troben totxanes d’obra disperses per terra, potser destinades a tancar el recinte arqueològic.

Son frecuents els concrecionaments antics basculats, també en algun punt alterats per dissolució posterior, i bretxes poc consolidades que engloben esbadregalls i fragments d’espeleotemes, probablement aquests son indicis d’una certa complexitat en l’evolució de la cavitat.

L'ermita vista de la boca de la Cova de l'Artús

Reompliment bretxoide

Concrecionament reexcavat

Veient la dominant de reompliment clàstic del conjunt no tant sols no es gens estrany que la comunicació s’hagi enfonsa’t sinó que cal felicitar als exploradors d’haver-se entaforat en tots els caus d’aquesta xarxa.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.