dimarts, 22 de juny del 2010

Cueva del Cobre, els espeleotemes.


La cueva del Cobre (o Coble) en la montanya palentina, cèlebre per ser el ”naixement” del riu Pisuerga, és una cavitat de 8.500 m de recorregut i +212m de desnivell.


Forma part de d’un carst al•lòcton, on la major part de la recarrega procedeix dels materials no carstificables del cercle glacial del pic de Valdecebollas. Es relacionen amb aquest sistema hidrogeològic del Cobre el Torcón (-140 m ) i el Sumidero Sel de la Fuente (-115 m ) tot i que fins ara no ha estat possible realitzar el seu enllaç espeleològic.



Espeleotemes i clima

La doctorant Mª Belén Muñoz García, ha presentat la seva memòria per optar al grau de doctor per la Universitat Complutense de Madrid amb el treball de 322 pàgines: Els espeleotemes holocens i pleistocens de la Cueva del Cobre (Serra de Peña Labra, Palencia) com a indicadors de varietat climàtica, que en la seva integritat ens plau incrustar en aquest post.
En la tesi, altament especialitzada, s’analitzen 10 estalagmites amb 50 datacions U-Th i 850 anàlisis d’isotops estables de calcita que han subministrat informació sobre el creixement de les concrecions i el comportament climàtic, desenvolupant noves tècniques analítiques.


Felicitem a l’autora per aquest treball tant meticulós i per les facilitats concedides per fer accessibles a tothom els mètodes i conclusions del seu estudi sobre les concrecions de la interessant cova del Cobre.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.