dimecres, 12 de maig del 2010

16a Trobada d’espeleòlegs de Catalunya (3)

Amb la qualitat a que ens tenen acostumats els companys de la SIS del C.E.de Terrassa i d’acord amb el programa previst (veure post anterior) se celebrà la Trobada del 2010.

Unes jornades denses, de contingut desigual, de les que per la seva extensió renuncio a fer una crònica detallada, de manera que en aquest article faré nomès una síntesi del que vaig considerar mes interessant.


Campanyes de grups espeleològics catalans 2009

Bioespeleologia al Marroc (SIE del CEA)
Compendi de les campanyes de recol•lecció faunística amb nombroses novetats en el grup de coleòpters cavernícoles. Sectors estudiats i presentació del resultats de les dues campanyes del 2009 recolzant-se en projecció d’imatges.


Sistema Peña Mediodia (SIE)
Presentació inicial d’un carrusel d’imatges de 5 minuts. Detall de les novetats del 2009 que han portat el sistema al desnivell de 902 m i un recorregut de 25.335 m.


Torca de Carrasua (Espeleoclub Sabadell)
Exposició de la campanya del 2009 que els han permés assolir els -585 m de desnivell. (veieu el proper post dedicat als Premis Font i Sagué).


Ecuador 2010 (Espeleo Club Tarragona)
Visió de paisatge equatorià, fent referència a una antiga campanya i exploració actual d’unes cavitats d’escasses dimensions.


Arañonera (Espeleo Club de Gràcia)
Resultats de la campanya del 2009 al complex Sistema Arañonera: Topografia de 362 mts. nous que donen un total de 44.362 m de recorregut i una fondaria de -1.349 m. Al S-7, del que ja porten 1.138 m topografiats s’ha incrementat el desnivell en -225 m situant-se la punta als -446 m.

Es projectà una part dels extres del documental del S-1 de Marc Navarro, en el que es dona veu als espeleòlegs participants per valorar les seves experiències personals en aquest encontre internacional.


Escuaín 2009 (Grup Espeleologia Badalona)
La campanya d’estiu es centra en la continuació d’exploració i topografia de l’Avenc de la Bufona C-20 amb importants escalades remuntants en la galeria del Metropolità que podrien connectar amb les properes C-12 / C-13. Catalogació de les cavitats de la Zona C i revisió de “geleres” per completar l’inventari del Parc Natural.

Avenc dels Escaladors (Grup Espeleologia Badalona)
Exploracions al Pedraforca, que han descobert la continuació de la Grallera del Carabasser o Avenc dels Escaladors fins els -160m de fondària. (veieu el proper post dedicat als Premis Font i Sagué).


Cova Urbana de Tarragona (SIET)
Resum del que es coneix d’aquesta interessant cavitat que es desenvolupa sota la trama urbana de la ciutat de Tarragona, amb especial atenció al recorregut aquàtic i algunes galeries post-sifó. Segons el presentador, la cavitat ocupa una extensió superficial de 5.000 metres quadrats.

Avenc de la Pleta (SES del GER)
Visió detallada dels treballs de desobstrucció d’aquesta coneguda cavitat de -11 m tot aconseguint situar el seu fons actual en els -77 m. Una més dels “Dalton”.


Moñetas 2009 (SIS del C.E.de Terrassa)
Presentació de la campanya d'estiu amb col·laboració de l'asturià G.E. Polifemo i el G.E.Montañeiros Celtas de Vigo. Instal·lació de la Torca'l Mogu fins a -594 m, novetats a la Sima i a la Cueva del Cueto de la Cuadra i d'altres petites cavitats. Una segona presentació desenvolupà una prospecció espeleognètica del sector.


Invitat Especial

Sierra de las Nieves (GES de la SE Malaga)
Membres de la veterana societat malaguenya ens presentaren les seves investigacions que pretenen convertir la Sierra de las Nieves en un territori de referència per l’estudi del carst, on han aconseguit la cooperació de diverses institucions investigadores per tal d’analitzar des de perspectives innovadores la riquesa d’aquest magnífic relleu.

Després d’una introducció històrica amb les exploracions de la Sima GESM, seguiren les actuals de la Sima del Aire, la Sima Prestà i la sorgència de los Zarzalones tot mostrant-nos els diversos projectes de investigació, geològics, cartogràfics, de telecomunicacions, pol•línics, termogràfics, hidrogeológics, etc.

Una tasca magnifica que pot servir d’orientació, estímul i guiatge per a tothom.


Concurs Foto Sarawak
Es donà lectura al veredicte del jurat i la corresponent adjudicació de premis, d’acord amb el document adjunt.




Distincions Federatives
Continuant amb aquesta iniciativa tradicional és lliuraren les Insígnies de plata i diploma al reconeixement per la dilatada tasca espeleològica de les següents persones:
Rosa González
Antoni Ferro
Lluís Auroux
Genar Indurain
Germans Badiella
Jaume Claverí

Dinar de germanor

En el Restaurant Tallaferro és celebra el dinar de cloenda, amb lliurament de distincions, sorteig de material i xerinola.

El president de la FCE Hilari Moreno anuncià que l’Ajuntament de Vallirana ha cedit uns espais en la població per tal de constituir el primer refugi espeleològic de la Federació. Actualment aquests locals que disposaran de dutxes, lliteres, sales de reunions, etc. estan en període d’adaptació per poder-hi celebrar cursos i trobades.

Demanà voluntaris per la jornada del dissabte 05.06.10 en la que cal procedir al trasllat d’antics arxius municipals dipositats encara en el “refugi” fins a les dependencies actuals de l’ajuntament.

En resum, una trobada esplèndida, per informar-se, per felicitar als companys que presenten els seus treballs, per enfortir relacions i potser endegar nous projectes de col•laboració, etc. i tot això en un marc molt agradable, en una ciutat que presentava la seva Fira Modernista, i per sobre de tot per respondre a l’esforç del companys del C.E. Terrassa i del SIS, amb la seva proverbial bonhomia i envejable esperit de servei.

Gràcies amics i fins la propera trobada!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.