Quèquicom és un interessant programa de divulgació "juvenil" de Televisió de Catalunya (TV3 i Canal 33) que vol dotar els espectadors dels coneixements bàsics per entendre la natura i els aspectes cientificotècnics d'aquesta societat, tot despertant la curiositat cap a la ciència com una manera d'interpretar la realitat i una eina per viure millor.
Un bona part de les seves emissions es poden veure diferides a traves de la modalitat a la carta i també es poden incrustar als blocs, tal com farem en un proper post.
Avui volem mostrar-vos un reportatge titular Garraf, un munt de calci :
"El calci és un element molt important, ja que forma part dels ossos, les dents, les conquilles, les closques d'ou, les closques de tortuga... No es troba en estat pur a la naturalesa sinó que sempre apareix combinat amb altres elements. Per exemple, sumat al carbó, forma carbur. El reporter Pere Renom es trasllada fins al massís de Garraf i, juntament amb membres de la Federació Catalana d'Espeleologia, s'endinsa en un avenc, una xemeneia que perfora les muntanyes de pedra calcària. En aquestes cavitats s'hi poden trobar estalactites i estalagmites, que quan s'ajunten formen una columna. Un element característic de l'erosió en els paisatges càrstics són els rasclers, un solcs profunds.... L'home ha fet servir tradicionalment l'òxid de calci, és a dir, la calç, producte de la combustió del carbonat càlcic de les roques calcàries, i també consumeix directament la pedra calcària per a les obres públiques i, triturada, és la base per a la fabricació de ciment, formigó i morter."
Com que no he estat capaç de trobar un codi prou bo per transferir-lo, he "capturat" el vídeo i per això caldrà que disculpeu les deficiències que hi podeu trobar.
Confio que malgrat tot continuï sent un document prou vàlid per vosaltres, ja que us caldrà invertir-hi prop de 20 minuts pel seu visionat.
També el podreu trobar en aquest enllaç de TV3
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.
Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.