dissabte, 13 de febrer del 2010

Obra bioespeleològica d’en Balcells

Es presenta una de les obres bàsiques i, es pot dir quasi pioneres, de les que tracten la bioespeleologia en general al nostre país: El estudio biológico de las cavidades subterráneas, del Dr. Enric Balcells. Podem trobar molts articles i treballs a diferents llocs de consulta, però aquesta és una obra d'iniciació i per tant especialment adequada per qui desitgi conèixer aquesta part específica de l'espeleologia.

De fet, el treball original es va presentar i publicar a les Memorias de la Asamblea Regional de Espeleologia, l’any 1958 a Carranza, i després es va editar con una mena de separata.

Molts treballs ens poden resultar massa especialitzats i això pot provocar una reacció contraria a la persona interessada que, de moment només vol començar a recollir flora i/o fauna; reconèixer i familiaritzar-se amb els diferents grups i així anar-se introduint poc a poc i pot ser acabant per fer-se especialista en algun ordre. Aquest "Estudio biológico" és en realitat un manual bàsic i pràctic, molt amè de llegir i amb lèxics tècnics de bona comprensió.

Una mancança són les figures. Llavors, l'any 1959, fer i editar fotografies era un tema complicat, en especial pel elevat cost que representava llavors. Avui dia les fotos les tenim a l'abast de tothom a partir de qualsevol cercador i el que ens falta és l'escrit. Aquí en tenim un.

Aquesta obra és tot un clàssic dins la bibliografia que acompanya molts treballs d'introducció a la bioespeleologia, i fins i tot ja més científics. La veurem citada a un munt de llocs, però pocs de nosaltres haurem tingut la oportunitat de llegir-la, ja que fa molts anys que està esgotada. Ara en tindrem la oportunitat.

Balcells

L'article "in memoriam" Recuerdo de Pirineos a Enrique Balcells Rocamora, de l'autor Carlos Enrique Martí Bono, publicat a la revista Pirineos nº162 de l'any 2007, és un magnífica recopilació de la seva vida, que cal llegir amb atenció. També en Francesc Miret va publicar -veure el post- un interessant article a l'espeleobloc, quasi tot dedicat a Balcells. S'hi presentava aquesta obra, però només la portada. Ara la tenim aquí amb totes les seves pàgines.

Tot seguit veieu algunes pinzellades molt resumides d'aquesta gran persona.

Enrique Balcells Rocamora va néixer a Barcelona l'any 1922. Llicenciat en Ciències Naturals per l'Universitat de Barcelona l'any 1943. Obté el doctorat l'any 1950 per l'Universitat de Madrid. Va entrar a treballar a l'Institut de Biologia Aplicada del CSIC, així com al Departament de Fisiologia Animal de l'Universitat de Barcelona, en que va impartir l'assignatura de Biologia.
La seva gran obra mestre crec que va ser la creació l'any 1963 del Centro Pirenaico de Biologia Experimental, a Jaca, que depenia del CSIC, i que entre altres especialitats, acollia també biòlegs interessats en la bioespeleologia. Un exemple el tenim en el nostre company Oleguer Escolà, que va estar-hi varis estius fent recerca pel Pirineu i estudiant la fauna de las cavitats dels voltants. També una de les grans especialitats d’en Balcells eren els ratpenats, als que va dedicar-hi una gran part del seu temps i dels seus estudis.


Balcells va fer molt a Catalunya per la bioespeleologia. Podríem considerar que juntament amb el Dr. Francesc Español, són els que van iniciar la moderna etapa de la bioespeleologia catalana. Els importants càrrecs i les grans possibilitats econòmiques familiars d'en Balcells eren utilitzades en bé de la ciència zoològica, realitzant un gran nombre d'expedicions científiques, estudis i publicacions. Ell era l'encarregat d'organitzar les clàssiques reunions mensuals de zoòlegs al CSIC del carrer de les Egipcíaques de Barcelona, en les que s'hi exposaven temes bioespeleològics.

Es va jubilar l'any 1987, però la seva gran vitalitat i el viure a la mateixa Jaca li permetia continuar amb les seves activitats fins la seva mort als 84 anys, el 2007 a Jaca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.