dimarts, 23 de febrer del 2010

Les mines d’aigua de Badalona 1 (de 2)

Projecte Mines del Grup d’Espeleologia de Badalona

Catàleg de patrimoni hidràulic de Badalona


El patrimoni hidràulic de Badalona és divers i es troba principalment als barris de Canyet i Pomar de Dalt. És en aquests indrets on s’ubiquen la major part d’estructures arquitectòniques relacionades amb la captació, la conducció i l’emmagatzematge de l’aigua que històricament es feien servir per al rec dels conreus i l’abastament d’aigua potable de la ciutat i de les masies. De totes aquestes estructures, les més importants per la seva extensió i cost econòmic són els conductes subterranis de captació i de conducció d’aigua, coneguts com a mines d’aigua.

Importants són també les bases, els pous, els safareigs, les sèquies, els aljubs, els aqüeductes, etcètera com a elements a tenir en compte en la l’elaboració d’aquest catàleg, ara bé l’aportació del Grup d’Espeleologia de Badalona en aquest projecte és l’exploració subterrània i l’estudi dels conductes subterranis de totes les mines del municipi i la seva georeferenciació sobre la cartografia del territori .


El catàleg de patrimoni hidràulic inclourà totes les dades que d’aquest estudi es desprenguin. Anteriorment el Grup d’Espeleologia de Badalona ha publicat dos volums dedicats a les cavitats artificials de la Serralada de Marina, on també hi apareixen un bon nombre de mines d’aigua. El primer volum va ser publicat l’any 2000 i el segon, l’any 2004.

En la present memòria, fase inicial d’elaboració d’aquest catàleg municipal encarregat per l’Ajuntament de Badalona s’inclou els treballs de camp realitzats, el recull bibliogràfic, fotogràfic, etcètera, així com els resultats obtinguts de l’estudi de les mines de la Font del Pop (can Miravitges), de can Parrot, de la Torre Codina i de Can Campmany.


Aquests treballs corresponents a la campanya del 2009, han estat portats a terme pels següents membres del Grup d’Espeleologia de Badalona: Francesc Alfambra, Brauli Torres, Francesc Miret, Malen Bergadà, Josep Moldes, Jordi Llorca i Emília Doña.
Fi de la primera part

Autor: Francesc Alfambra
Coordinador del Projecte Mines: Catàleg del Patrimoni Hidràulic de Badalona
Grup d’Espeleologia de Badalona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.