dissabte, 16 de gener del 2010

Sierra Salvada i el Sistema de Hayal de Ponata


El carst de Sierra Salvada, que s'estén entre les províncies de Burgos, Àlaba i l'enclavament biscaí d'Orduña, és un dels principals carsts peninsulars. Dins d’ell es poden individualitzar els sectors de Monte Santiago, Pozalagua, Sierra Salvada i la Serra de la Carbonilla.





A Sierra Salvada, el Sistema del Hayal de Ponata compta amb més de 45 km de desenvolupament i 415 m de desnivell. Té dues entrades a Àlaba i una Biscaia, si bé el seu terç final discorre sota el terme municipal de la Vall de Llosa. La Cova del Rebollar II de Baró, amb 1.600 m de desenvolupament, i la Sima del Pont de Llorengoz, amb 180 m de desnivell, estan relacionades amb el sistema encara que no arriben a connectar. Altres cavitats d'importància del sector són la Sima Marcenejas, de Lastras de Teza, un altre gran col.lector que compta amb 3 km de desenvolupament i 100 m de desnivell, i el Sistema Pont-Alberques-Espino, amb 2.300 m de galeries i 103 m d' desnivell, en la seva major part inactives, que es desenvolupa en terme de Villalba de Losa.






A la Serra de la Carbonilla es localitza la Cova de l'Aigua de Quincoces de Yuso, la principal surgència del carst, en què diferents coloracions han demostrat la seva relació tant amb el Sistema del Hayal de Ponata com amb la Sima Marcenejas. L'exploració del seu sifó terminal ha permès superar els 1,3 km de
desenvolupament.




Altres cavitats properes

Al Monte Santiago, terme de Berberana, es localitzen la Cova de les Paüls, de 2.300 m de desenvolupament, i la Sima MS-III, de 2.000 m, ambdues pertanyents a un mateix sistema hidrològic.

Sota les pastures de Pozalagua es localitza el Sistema d'Pozalagua, amb 13 km. de desenvolupament i desnivell de 201 m. Entre les seves entrades de Cova Perilde (Villalba de Losa, Burgos) i Goba Haundi (Tertanga, Àlaba) es pot realitzar un recorregut de 4.500 m. i 175 m de desnivell. Per sobre del col·lector, encara que sense arribar a connectar es localitzen l'Avenc PZ-1 i Covanera (PZ-7), amb 139 i 121 m, respectivament, de desnivell, que constitueixen importants punts d'infiltració.




Informació extreta del GEA, i del G.E. Edelweis visiteu les seves pàgines

1 comentari:

  1. Un artículo sesgado, parcial e imcompleto, que no puede dar la visión global que pretende.
    Para empezar Sierra Salvada comparte la misma estructura geomorfológica que la Sierra de La Carbonilla o Monte Santiago, pero estos "sectores" NO forman parte de Sierra Salvada.
    Además todas las cavidades citadas están en Burgos, excepto la Sima del Hayal de la Ponata; existen otras tantas, o más, en Álava, empezando por la histórica Cueva de San Miguel el Viejo, y que no se hacen mención en el artículo.

    Un saludo, Francisco Ruiz

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.