dimarts, 1 de desembre del 2009
Motocorda
Per superar grans verticals en espeleologia es van desenvolupar torns mecànics amb instal•lacions suficientment complicades que no es justificaven sinó en expedicions “pesades” tipus la Pedra de Sant Martí. Però la necessitat existia i es van idear varietats torn-bicicleta com la que funcionà al pou Juhue.
Aquest sistemes vàlids per primers pous no resultaven prou operatius per les successives verticals. Amb les tècniques de sols corda i el seu conseqüent fraccionament dels pous, la superació d’aquestes verticals restarà simplificada.
Encara existeix el problema en operacions de rescats, o de les gran verticals aèries, per les que es dissenya un davallador mecànic amb corda propulsat per benzina. Eliminar el gasos de combustió es convertí en el problema per no intoxicar a l’espeleòleg i no valia cremar-los posant en perill la integritat de la corda o de l’explorador. Arribant aquest punt la solució podia consistir en dissenyar un aparell amb alimentació elèctrica.
Pues vet aquí que una empresa holandesa comercialitza per activitats militars o similars un aparell funcionalment interessant però de preu prohibitiu per a la majoria dels espeleòlegs (entre 6.000 i 12.000 euros segons model). Aproximadament cal comptar amb un pes del aparell de 12 kg que permet un descens per cordes de 10 a 12 mm de qualsevol longitud i un ascens limitat per la capacitat de la bateria per remuntar 150 kg durant uns 300 m. Es recarrega en 30 minuts i es pot substituir la bateria em mig d’una operació.
Potser alguna institució pugui adquirir-ne un i ens el presti en cas de “necessitat”?
Aquí us presento dos vídeos de demostració de les motocordes de AcSafe
Podeu ampliar la informació a: http://www.blogger.com/www.actsafe-tactical.com
Els cinc pous més grans en 2009
603 Vrtoglavica (Eslovènia) explorat el 1996
553 Patkov gust (Croàcia) explorat el 1997
519 Da Keng (Xina) explorat el 2007
516 Lukina jama (Croàcia) explorat el 2007
513 Velebita (Croàcia) explorat el 2004
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.
Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.