dimecres, 4 de novembre del 2009

Estudis espeleo-atmosfèrics. Espeleocat Tallers 2009 (2)


El taller d’Estudis Espeleo-Atmosfèrics celebrat a Gava (30.10.09) continuà aprofundint en aquestes interessants recerques. Un pas mes en els treballs presentats en les Jornades d'Estudi del Garraf de les que ja vam comentar en aquestes pàgines.

Ergometria i canvi climàtic

Ignasi de Yzaguirre (A:E. Muntanya), ens explicà les repercussions fisiològiques de l’exercici en ambients confinats.

L’exposició de les experiències de simulació i exercicis dins d’una “bombolla” de control, fou presentada amb profusió de dades i amb vocació didàctica. Constitueix un avanç d’un treball de gran volada que preveu publicar properament dirigit als especialistes en medecina de l’esport.

Els resultats obtinguts, projecten el interès d’aquests estudis més enllà de la pràctica estrictament espeleològica i abracen el rendiment esportiu global. A tall anecdòtic com a practicant de la “competició” explicà alguns comportaments i circumstàncies que contribueixen a la consecució de millors “marques”.


Control atmosfèric de l’Avenc del Llamp

Raúl Cano
(EG UME) presentà els resultats preliminars d’un any de mesures (2008-2009) en aquesta cavitat del massís de Garraf.

Explicà la metodologia de treball i les dificultats en la recopilació de dades. Representà la campanya de mesures per medi de gràfiques de concentració del CO2 i les seves relacions amb la pressió atmosfèrica, evidenciant les seves correlacions.

El funcionament d’aquesta cavitat i per extensió el massís com engolidors de CO2 plantegen interessants hipòtesis:

- Des de la vessant pràctica espeleològica es fan recomanacions per aprofitar els horaris de menor concentració per fer les exploracions.

- Des de l’òptica morfològica es constata que el concrecionament dels primers metres de la cavitat es va substituint per formes de dissolució d’acord amb la major concentració del CO2.

- En el balanç de la disminució d’origen apareix l'existència d’un possible gas de substitució.

I tant d’altres aspectes que continuen investigant.

En resum: unes presentacions excel·lents i un acolliment notable...i malauradament tal com ha succeït en la major part d’aquests tallers una migrada assistència.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.