diumenge, 1 de novembre del 2009

Els Óssos de la cova Chauvet

Coneguda per les seves pintures rupestres parietals, la cova Chauvet-Pont d'Arc, protegida com a monument històric, és també un lloc ric en ossos d'óssos de les cavernes.

La seva datació pel mètode de carboni-14 ha demostrat que aquests óssos estaven presents en la cova ja fa 32 000 anys. La conservació excepcional ha permès als biòlegs analitzar l'ADN i així continuar avançant en l'estudi de les espècies extingides i la seva filogènia.

El mitocondri conté ADN, que proporciona informació precisa sobre l'evolució dels organismes. Per tant, es comporta com un "rellotge molecular" que pot definir en quina època dues espècies es van separar.

La conservació de l'ADN però és limitada en el temps i, fins ara, els intents d'anàlisi d'ADN mitocondrial d'óssos de les cavernes es van basar principalment en l'estudi dels fragments molt petits.

Els químics de Ibitec-S, han identificat una mostra en la qual la matèria orgànica és especialment ben conservada. Així, han caracteritzat el genoma mitocondrial complet es compon de 17 000 nucleòtids. La comparació d'aquest genoma amb el d'avui per anàlisi d'ordinador permet determinar amb exactitud la filogènia del llinatge Ursinos. Aquest resultat mostra que l'últim avantpassat comú dels ós de les cavernes i l'ós bru, l'espècie més propera, va viure 1,6 milions anys.

La datació per carboni-14 va permetre establir una cooperació entre els físics, arqueòlegs i paleontòlegs. L'anàlisi del genoma realitzat mostra el paper potencial dels biòlegs en l'estudi. És en aquest esperit que es va crear l'equip de recerca multidisciplinari de la cova Chauvet.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.