dissabte, 31 d’octubre del 2009

Claude Chabert (1939-2009)

El passat 4 de maig, abatut per l’Alzheimer ens deixà en Claude Chabert.

Aquest espeleòleg i professor de filosofia, infatigable viatger és convertí en poliglota gracies a la recerca de cavitats a: Turquia, Afganistan, India, Liban, Indonesia, Borneo, Màxic, Brasil...

Ben conegut pels espeleòlegs catalans amb els que coincidí en diverses campanyes. Fou president del Spéléo Club de Paris i editor de la revista Grottes et Gouffres en la que reflectí la seva passió per la filatelia publicant centenars de segells amb motius espeleològics.

El 1977 hem vaig entusiasmar llegit un article seu sobre l’extraordinària aventura de l’exploració de la cavitat turca de Pinargözu recorreguda per una violentíssima corrent d’aire en la que s’albiraven galeries penjades per on calia continuar. Li vaig escriure i generosament en subministrà tota la informació per tal que prosseguíssim l’exploració pel nostre compte o bé organitzéssim una exploració conjunta. Un projecte de tants no realitzats i alhora una mostra de la seva generosa humanitat.

Potser la seva tasca de documentalista ha estat la més coneguda pels espeleòlegs ja que es l’autor d’obres cabdals.

1981

1986

1997

2003
La seva darrera obra l’Atlas du Janeläo, una publicació singular, edició incomparable, joia pels bibliòfils, i mostra inequívoca de que Claude fou un personatge fora de sèrie.

3 comentaris:

  1. Em sap greu, transcorregut molt temps el record de la campanya a l' Afganista encara perdura.

    ResponElimina
  2. Donde se puede encontrar mas información sobre esa cueva de Pinargozu?

    ResponElimina
  3. Creo que esa cueva fue explorada por el GES del CMB antes que por los franceses. En el libro de Ullastre "Cuevas Exoticas" editorial grijalbo, se explicaba la exploración de la cueva (10 KM) recuerdo que es un rio subterraneo que los del GES recorrieron con botes llegando a conectar la cueva con un gran pozo iluminado. En el club teniamos un foto en blanco y negro. Es posible que este publicado en geo y bio karst sobre la decada de los 70. Pon el nombre en el google a ver que sale

    Victor Ferrer

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.