dissabte, 28 de novembre del 2009

Cueva del Puerto

Al llarg del 1983 férem tres sortides a la que denominàvem aleshores Caverna del Puerto a Calasparra (Murcia). Ens havíem proposat fer un aixecament topogràfic precís; la cavitat, d’estructura laberíntica, amb més de 5.000 m de recorregut i nombrosos bucles permetien una compensació de les poligonals.

En Pere Castells programà, o millor dit comença la programació d’una aplicació informàtica en llenguatge turbo-pascal que de tan elaborada mai acabava de ser plenament operativa... i conseqüentment la “nostra” topo seguí el mateix camí i mai l’hem vista enllestida.

Malgrat això fou una experiència interessant i conservo uns bons records d’aquesta cavitat de formes "freàtiques" espectaculars i de les descobertes que varem fer-hi.

El temps va passant i part de la cova s’ha habilitat per a la visita turística. Ara rebem la noticia d’unes importants inversions per construir d'un edifici per acollida dels visitants que estarà dotat de Saló d'Actes, Cafeteria, Botiga, Sala d'Interpretació , Magatzem i oficines. A l'edifici existent actualment, es condicionarà per a l'ús espeleològic de la cavitat, en la modalitat esportiva.

Properament es completaran les obres amb la realització de la escomesa elèctrica, escomesa d'aigua potable, túnel per nou accés a l'entrada turística, ampliació del recorregut turístic, que sumats als ja existents, permetran una visita turística d'una mica més de 700 metres.

Totes aquestes actuacions suposaran una inversió de 1.500.000 € aproximadament.

Realment és una inversió notable, que sumada a d’altres projectes locals, potenciaran la popularització del patrimoni natural de la regió.








Més informació a:

Espeleobloc

Cuevas de murcia

Certament aquesta es una noticia agredolça. Una instal·lació turística transforma profundament i de manera irreversible l’entorn natural, però alhora garanteix un cert nivell de conservació i fomenta la curiositat i potser les vocacions per l’estudi del medi subterrani. Esperem que com s’ha fet en els darrers temps en la cueva del Puerto s’agermanin l’explotació comercial i l’exploració espeleològica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.