diumenge, 4 d’octubre del 2009

BERIG: La revista de l’ESPELEO CLUB CASTELLÓ

Jesús Almela, el nostre col·laborador castellonenc, ens segueix informant de bones notícies.

BERIG és la revista que publica l’ESPELEO CLUB CASTELLÓ. Es tracta d'una publicació que va començar en 1995, coincidint amb el 10 aniversari de l'E.C.C. El curiós nom BERIG és mencionat a la primera cita bibliogràfica que fa referencia a un fenomen subterrani de la província de Castelló. Aquest es remunta a un document del segle XIII, sobre la donació que fa Pere el Catòlic a l'Ordre Militar del Temple del 2 de maig de 1213. Açí es cita com a límits de la donació "...et ex alia parte usque ad Covas de Berig...". El topònim de Covas de Berig es avui la Serra d'en Galceran (Plana Alta).
Actualment la revista constitueix un dels pilars en els que es fonamente l'ECC, junt amb el catàleg provincial i les memòries anuals. Va sorgir per a donar a conèixer tots els estudis i treballs realitzats pel club, ja que es caracteritza per una espeleologia més científica que esportiva. La revista ha tingut alguns estancaments, però sempre ha sortit endavant. De moment ja han sortit a la llum nou números des del seu començament, l'últim va eixir el passat mes de juny. Hui per hui BERIG és l'única revista sobre espeleologia en tota la Comunitat Valenciana, doncs de la revista LAPIAZ que pertany a la Federació Valenciana no se'n sap res, es dóna per extingida. Aquest any es té previst publicar el nº 10 de BERIG, per a celebrar el 25 aniversari de la creació de l'E.C.C. (1984-2009).
Els articles que es presenten a la revista són de temes molt variats, però tots ells lligats a la província de Castelló. Es tracten quasi totes les branques científiques que abasten el món subterrani: l'arqueología; bioespeleologia; geologia; catalogació espeleològica; topografia, etc. En les nou publicacions hi ha un total de cent-nou artícles amb abundants imatges i topografies. Els articles principalment estan escrits en castellà, encara que també n'hi ha en valencià. Respecte al número de pàgines de les edicions, varien entre cinquanta i vuitanta.Pel que fa a les visions de futur de la revista, hi ha un aspecte negatiu d'aquesta publicació: La falta de col·laboradors externs, doncs els autors dels articles sempre són els mateixos. La revista està oberta a articles d'autors d'altres clubs de la província o d'altres llocs que realitzen exploracions i treballs en les nostres comarques.
La seva distribució és gratuïta, és a dir, la finalitat de la revista no és en absolut mercantilista, ja que les publicacions de caràcter espeleològic no van per aquesta línia sinó que es basen en el compromís i el treball desinteressat. A més, és un objectiu que permet a l'ESPELEO CLUB CASTELLÓ tenir una meta on arribar. El repte consisteix enublicar un nou número després d'imprimir l'anterior. En l'actualitat existeix una nova tendència a publicar revistes digitals (en format pdf) que són molt més econòmiques, ecològiques i àgils en la seva distribució. L’ECC vol seguir sent fidel també al format en paper que permet arribar a altres col·lectius als quals mai s'arribaria en format digital.
Considerem que una revista no és redactar un munt de folis i ajuntar-los, no és com els blocs digitals en els quals val gairebé tot, fins i tot coses soltes. Muntar una revista és un procés lent, on s'ha de cuidar un estil literari; una redacció; una harmonització en els conceptes, en les expressions i en les paraules. Aquest és un llarg i ardu procés molt costós que poca gent coneix. Igualment és important el finançament perquè surti a la llum, on en temps de crisi pot constituir un problema. La revista BERIG continuarà mentre existeixi la necessitat de desvelar el món subterrani de Castelló.

Podeu trobar totes les publicacions en format pdf a: http://www.cuevascastellon.uji.es/

Autor: Jesús Almela Agost

2 comentaris:

  1. La regularitat de aquesta revista es prou bona i la qualitat dels articles es molt digne. L'espeleoclub Castelló es mereix un respecte gracies a la tasca que fan uns pocs. Felicitats al club i espero que els seus socis agafín bé el relleu.

    Victor Ferrer

    ResponElimina
  2. La revista Berig actualment es la única revista espeleologica que se edita al País Valencià.
    Felicito a l'equip de redacció per la seua constancia i esforç.
    Un altre gran valor dels amics de l'Espeleo Club de Castelló es el seu cataleg de cavitats de les comarques de Castelló, una empresa gegantina ben plasmada i diaponible en xarxa.
    Anims i que poguem gaudir de més números de Berig.

    Enric P.

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.