dimecres, 30 de setembre del 2009

Cavitats i carst dels USA

Caves and Karst of the USA
A guide to the sigmificant cave and karst of the United States of America

Llibre de 446 pàgines i 900 il·lustracions.
Publicat per la National Speleological Society, Inc.
2009
Editors: Arthur N. Palmer i Margaret V. Palmer
ISBN 9781879961289

Amb la participació de 116 autors que descriuen les diferents àrees, aquesta és una compilació extraordinària. És dens, amb informació, bibliografia, nombrosíssimes il·lustracions i amb una coordinació editorial prestigiosa que ha cuidat els detalls i dona una alta consistència al conjunt.

Al llarg d’aquest post, a tall d’exemple incloc algunes pàgines de mostra i al final trobareu l’índex complert del seu contingut.

El llibre, per descomptat, no és realment una guia en el sentit tradicional. És més aviat síntesi actualitzada i rigorosa dels coneixements actuals de les cavitats i el carst de les diferents àrees estudiades.

El material està organitzat per les grans divisions físiques dels Estats Units, seguit per un capítol de 67 pàgines sobre els països veïns (Canada, Mèxic, Bahames, Bermuda, i illes caribenyes, incloent-hi Puerto Rico). Cada capítol està dividit en àrees més petites, a vegades els Estats, de vegades parts dels Estats, i, de vegades àrees, com ara TAG, on s’ajunten territoris, depenent de la geologia i el interès espeleològic. Per a cada àrea, hi ha una visió geològica, les descripcions dels carsts o regions amb específics pseudocarsts i algun exemple de les cavitats més importants dins d'ells.

La informació és bàsicament carstològica, amb escasses mencions d'altres camps. Un lector sense coneixements geològics faria bé de llegir primer l'excel·lent introducció del capítol 1. Hi ha un breu capítol a part sobre la bioespeleologia incloent la microbiologia cavernícola, que sembla ser un tema candent en els últims temps.

Tot i que els editors diuen que han tractat de preservar els estils individuals dels escriptors, gran part del llibre és de fet tan similar en contingut i el to que és fàcil d'oblidar, quantes persones diferents estaven involucrades. Mapes i esquemes han estat re-dissenyats adquirint un estil coherent. Els dibuixos i fotografies, gairebé tots en color, són de format reduït, però clares i ben impreses.
Les topografies són esquemàtiques, destinades només a transmetre l’estructura general de les cavitats, i sovint superposades a la cartografia de superfície.

Es un material aclaparador que difícilment es pot encaixar d’una tacada. L’he fullejat i m’he detingut en aquelles localitats mes singulars. De ben segur que aquesta publicació es constitueix en el llibre de consulta indispensable per aproximar-nos a aquest fantàstic patrimoni subterrani.




Una obra excepcional per la quantitat i qualitat de la informació recopilada.

Molt recomanable.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.