dimecres, 19 d’agost del 2009

II Congrés Andalús d'Espeleologia. Actes

La Federació Andalusa d'Espeleologia està distribuint el llibre d'actes de 513 planes del II Congrés Andalús d'Espeleologia.

També un DVD amb reportatges en vídeo d'algunes de les ponències i de les activitats complementaries. Ens anuncien la propera edició de les actes en format PDF a publicar a la plana WEB de la FAE.

Ja des d'aquí varem oferir una breu crònica d'aquest Congrés

La celebració del congrés d'Andalusia ha estat una excel·lent oportunitat per a que diversos estudiosos i exploradors del carst del territori assistiren a un acte general de divulgació que resultà un clar exponent de l'avançament, i de l'estat, de l'espeleologia a aquesta Comunitat.

Els congressos i els simpòsiums són de les eines més importants per a crear i fomentar la cultura espeleològica en general, principalment entre els mateixos espeleòlegs. Les multi disciplines del temes exposats fan que convergeixen afeccionats i especialistes que intercanvien els seus diferents coneixements, divulgant-se l'espeleologia entre els seus adeptes. També quedà el testimoni de la documentació que ha de servir d'informació i consulta per a tots els demés espeleòlegs.

Index i resums


Però, la clàssica formula de l'organització d'aquests esdeveniments ja no resulta gaire atractiva per a alguns dels que poden decidir d'emprendre aquest tipus d'actes. La carpa lúdica - festiva, reforçada amb un bon servei de begudes és l'opció que va substituir a la regularitat dels congressos.

Es clar que els espeleòlegs poden aprofitar la resta de l'any per efectuar tasques espeleològiques i que també han de disposar d'ocasions per a fer gresca. Però cap d'aquest esdeveniments és substitutiu un de l'altre.

Pel que fa a la formació dels espeleòlegs, ja fa cinquanta anys que es van crear centres d'ensenyament de l'espeleologia amb les seves principals branques que formen el sentit ampli de la paraula. Quasi totes les branques s'han perdut en el temps del llarg camí, fins a la preponderància principal de les qüestions del material i les tècniques de progressió.

Una de les conseqüències que avui ens trobem és la minsa cultura espeleològica general. Així cada cop és més difícil de quallar iniciatives puntuals que pretenen oferir als espeleòlegs quelcom més que visitar cavernes.

Per a ser espeleòleg també s'haurà de ser autodidacta.

El meu agraïment a la FAE i a tots el voluntaris i contribuents de l'espeleologia.

F. Miret

1 comentari:

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.