dissabte, 29 d’agost del 2009

Forat de Bellmunt

El 14.06.09 aconseguirem visitar el Forat de Bellmunt. Fou després de repetits intents de retrobar aquesta petita cavitat localitzada per en Jordi Thomas a prop del Santuari de Bellmunt.

Potser el interès principal d’aquest fenomen podria ser bioespeleòlogic ja que la seva ubicació prou allunyada d’altres relleus amb fauna cavernícola podria donar informació rellevant. Però en aquesta ocasió, cap dels nostres companys especialitzats ens pogué acompanyar.

Des del Santuari de Bellmunt, on es pot arribar en vehicle, cal seguir uns 200 metres a peu per la sendera que carena per la serra Grenyada i descendir per primer o pel segon dels collets que s’aboquen per la vessant sud. El pendent es molt fort i la gespa i/o fullaraca fa que el descens sigui relliscós.

La petita boca s'obre gairebè verticalment en un estret aflorament rocós poc visible. La referència més clara es que per sobre de la boca hi ha un arbre, però per tot el relleu n’hi ha, de manera que per arribar-hi amb seguretat us recomano utilitzar les següents coordenades que varem obtenir amb GPS: ED 50, 441379 i 4661371 a una cota de 1.174m.



El forat es desenvolupa en materials de l’Eocè, gresos de tonalitats gris a blavoses, amb intercalacions de conglomerats i lutites, presentant un recorregut de 27 metres i prop de 10 de profunditat.

En la galeria final s’intentà eixamplar el pas excavant la sorra del terra i forçar la continuació, però l’estretor de l’esquerda ens feu desistir. Per la seva gènesi purament mecànica no hi ha signes de circulació hídrica.


Tot i que la cavitat, es molt menuda, l’excursió paga la pena.

El paratge és de gran bellesa amb unes vistes panoràmiques excepcionals que abasten una bona part del Pirineu oriental (Ripollès i regió del Puigmal) i del seu avantpaís (plana de Vic), alhora és un didàctic relleu estructural exemple d’anticlinal –un flac cabussant cap el S i l’altre cap el N- de direcció general est-oest amb diàclasis i falles ben desenvolupades.

I finalment el Santuari de la Mare de Deu de Bellmunt, que a part del seu valor històric i arquitectònic, ofereix uns servei de restauració casolà força recomanable.

4 comentaris:

  1. s´observa que en J.Thomas no ha sapigut trobar les del costat que el seu dia ja li van indicar, si busqueu al costat de les antenes ni ha alguna cosa més, fa uns 15 anys ja es van topografiar, sería interesant contactar amb l´Enric Lladó.
    Al mateix temps al cantó del Munts (Sant Agustí de Lluçanes)existeix un interesant complex també molt a prop del Santuari i la carretera, que per lo que veig tampoc a sortit a la llum.

    ResponElimina
  2. És evident que teniu un problema amb la configuració del GPS, i no és el primer cop. Les coordenades que doneu en ED50, situen la cavitat al bell mig de la mediterrània camí de Ses Illes.
    Caldria revissar la configuració del GPS.
    Francesc

    ResponElimina
  3. No he estat mai en aquest forat, pero penso que no ha estat un problema de configuració del GPS sino un error de transcripció de les dades del GPS a l'EspeleoBloc, crec que canviant la segona xifra de la coordenada Y, posant un 6 en comptes d'un 4 donaria:
    GPS: ED 50, 441379 i 4661371 a una cota de 1.174m. Que ja situa correctament el forat a la carena de Bellmunt (Serra Grenyada)

    ResponElimina
  4. Gràcies Francesc i Josep pels comentaris. Efectivament en la llibreta de camp, les dades son correctes, però en la transcripció vaig errar en una xifra. En el text de l'article ja està corregit.

    "Victor"

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.