dilluns, 31 d’agost del 2009

Expedició Atlas 2009 al Marroc

Una altre activitat al Marroc


Per no perdre la dinàmica de les "expes" a Marroc, enguany iniciem per onzena vegada el "Projecte de Bioespeleologia Atlas". Continuem amb l'objectiu habitual: La recerca i estudi del ja famós coleòpter trèquid "Antoinella", per esbrinar tot un seguit de problemes de distribució biogeogràfica que ens planteja aquest cavernícola. La solució la tenim ara una mica més a prop, mercès a la col.laboració del Dr. A. Faille, un biòleg del Muséum National d'Histoire Naturelle de París, que aquest any està treballant al CSIC, dins de l'Institut de Biologia Evolutiva de Barcelona. L'Arnaud està molt interessat en l'estudi d'aquest grup de trèquids i la recol·lecció que efectuem serà pràcticament tota destinada a l'estudi d`ADN, per poder situar cada espècie al seu lloc. Està clar que també es recollirà qualsevol exemplar entomològic que trobem dins o prop de totes les cavitats visitades.

Els components de la sortida, a més de l'Arnaud, seran els ja habituals Francesc Alfambra -GEB- i Floren Fadrique -SIE- i les dates són de l'1 al 15 de setembre

Intentarem fer una sèrie de cavitats, ja conegudes per nosaltres, per haver-hi fet recol.leccions en altres ocasions, (Friouato, Ifri Azokhage, Tlat Izra, Ifri Mkhrouga, Ifri Caid, Ifri Taouya, etc, etc). Si trobem, amb aquest programa tan intens, una mica de temps, seria molt interessant fer una prospecció pel sud del Massís del Irhil M´goun, serralada de quatre mil metres que, segons el mapa geològic del Marroc, presenta uns notables espessors de calcari.

Esperem que enguany els déus meteorològics ens siguin més favorables que l'any passat, i es puguin assolir uns quants dels objectius previstos. A més, s'ha pogut formalitzar un conveni de col.laboració, en un pla (de moment) merament espeleològic amb l´Asociation Marocaine de Spéléologie, un grup depenent de l´Universitat Hassan II de Casablanca. Com ja havíem dit en altres llocs, aquest tipus de recolzament és força important, tant pel suport que ens poden donar sobre el terreny, (coneixement dels llocs i de les cavitats, relacions amb els caids i la gent, etc), com la col.laboració que ens permet establir vincles d'activitats i estudis conjunts amb aquest grup i donar-los una formació i coneixements bioespeleològics que els permetin una certa autonomia en la recol·lecció de fauna, amb la finalitat de poder obtenir material dins les seves activitats sense necessitat de la nostra presència.

A la tornada estareu informats dels resultats, que desitgem siguin bons.

Floren Fadrique

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.