divendres, 10 de juliol del 2009

Ragge Javri Raigi -580

Sens dubte la major “atracció” espeleològica noruega és l’espectacular travessa de la Ragge situada en el vessant del fiord de Hellemofjord.


Fou descoberta pels anglesos del Kendal Caving Club el 1968 tot cercant l’alimentació de les surgències penjades a pocs metres del fiord.


La totalitat de la cavitat es desenvolupa seguint el pendent d’una veta de marbre d’uns 30 metres de gruix, intercalada entre els material metamòrfics, amb uns 60º de cabussament.

Tot i recorreguda per un torrent subterrani l’exploració es pot realitzar en sec per conductes paral·lels. Presenta un pou de 140 m, però els trams veritablement aeris no arriben a més de 25 m.

Per sortir per la boca inferior, totalment penjada, cal disposar d’una embarcació, de tal manera que encara que hi arribem, normalment es preferible retrocedir i sortir per la boca intermèdia situada 50 metres mes amunt.



Incloem un article d’en Lauritzen sobre la topografia de la cavitat en grau 5 del BCRA.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.