diumenge, 12 de juliol del 2009

El sistema Martel - Cigalera

El sistema Avenc Martel – Cova de la Cigalera, es desenvolupa en ple relleu pirinenc dins de les terres germanes de l’occitana Arieja i prop del límit fronterer amb la vall d’Aran.


Localitat mítica i una de les fites històriques de l’espeleologia. Casteret, les cascades remuntades amb perxa, les flors d’aragonit, etc. son mots íntimament relacionats amb aquest sistema.

En el coneixement d’aquestes dues cavitats s’han anat rellevant generacions d’espeleòlegs:

1933 - 1939 expedicions Casteret
1953 - 1955 expedicions franco-belgues
1959 - 1969 represa de les exploracions
1969 - 1991 les expedicions de ARS Haut-Lez
1992 – 2000 les expedicions FFS


Gràfic d'en Casteret

Però tot i la feina realitzada encara avui són objecte d’exploració i cada estiu s’organitzen campanyes. Les dues cavitats finalitzen en estrets sifons bussejats fins tornar-se impenetrables a pocs metres de recorregut l'un de l'altre.

L’accés a la Cigalera es molt fàcil... si es té accés a la pista de 12 quilòmetres gestionada per la ONF. Al Gouffre Martel cal dedicar-hi una hora de camí, i des de la barrera potser un mínim de tres hores.

Les dades mes recents de que disposo son les següents:
Gouffre Martel 4.044 m de recorregut i 271 de desnivell (+25 i -246) Entrada alta del sistema.
La Cigalera 9.634 m de recorregut i +228 de desnivell. Boca inferior.


Existeixen diverses filmacions sobre aquestes cavitats, probablement la de major qualitat ha estat la de Sid Perou, Forbidden chambers of the Cigalère. Guanya el primer premi al 5é Festival de Cinema Espeleológic de Barcelona (1985).

Un altra producció notable és la del Belga Bernard Magos, Les Fleurs de la Cigalere, que ens ha permès incrustar-la en aquest article.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.