dimecres, 17 de juny del 2009

Cavitats Artificials. Espeleologia aplicada?

Nosaltres, els espeleòlegs d'aquest país, generalment, adoptem i/o adaptem els mots provinents d'altres llengües per a donar nom tant als aparells, les tècniques i els diversos conceptes que fem servir a les nostres activitats, com si no disposem d'un vocabulari precís i equivalent als mots que importem.

A les darreries del sègle XIX, a França, es va conceptuar el mot espeleologia per a que es referís, exclusivament, a les investigacions a les cavernes naturals. Abans, van refusar espeologia, perquè l'etimologia d'aquest neologisme inclou a les cavitats artificials.

Però, els primers espeleòlegs ja es dedicaren a investigar i divulgar les cavitats artificials des dels butlletins i les memòries de Spelunca de la Societat Espeleològica de França. L'espeologia, només, ha restat present com a falla d'impremta i problema de dicció.

Les actuals federacions espanyola i catalana no inclouen, dins de les seves especialitats, les investigacions i exploracions a cavitats artificials. Des de l'any 1988 funciona una comissió d'aquesta especialitat a la Unió Internacional d'Espeleologia (UIS).

Com una qüestió de fet, la federació catalana dona suport a les activitats realitzades pels seus afiliats a les cavitats artificials, doncs, sembla que així ho senyalen els veredictes de diferents jurats del premi N. Font i Sagué que han atorgat diversos guardons a treballs efectuats d'aquesta mena, com també, la federació col·labora a l'edició d'obres escrites sobre aquesta temàtica.

Per a normalitzar la situació, potser fora convenient incloure a les cavitats artificials com una especialitat de la Federació Catalana d'Espeleologia, doncs aquestes representen una branca de investigació de ciències aplicades al conjunt de l'espeleologia i també del que s'ha vingut a dir, espeleologia esportiva.

N'hi han especialitats reconegudes, a la federació, que són molt més lluny del veritable concepte de l'espeleologia.També fora més fàcil d'explicar, si es produís un accident dins una cavitat artificial, que feien els espeleòlegs ficats a un soterrani.

Curiosament l'assegurança cobreix tot una sèrie de riscos d'activitats i esports aliens a l'espeleologia, però, per exemple, si un bioespeleòleg recerca fauna a una mina, no.

Com s'hauria de nomenar a aquesta activitat que abans era inclosa als apartats d'Espeleologia Aplicada (avui aquest terme és en desús): Subterranilogia? Soterranilogia? Grutologia? Espeleologia Urbana? Investigació i Exploració de Cavitats Artificials? I/o?

F. Miret

1 comentari:

  1. Crec que més important que el nom, és que estivgui inclós dins dels estaments oficials - federacions-.
    La geologia del terreny; la població de fauna; les tècniques d'exploració, etc, és idèntica a la dels terrenys i/o cavitats que les envolten.
    Lluís Auroux

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.