dissabte, 16 de maig del 2009

La gran columna de Ispinigoli

El complex San Giovanni Su Anzu- Ispinigoli – Sos Jocos amb més de 12.000 metres topografiats és una de les més grans cavitats de la Sardenya.

Es situa en el territori de Dorgali. Prop del nostre itinerari de tornada de la trobada internacional d’Icnussa 09, ja que des de Urzulei en dirigíem a l’aeroport de l’Alguer.

L’accés per la cova d’Ispinigoli constitueix un indret turístic - espeleològic de gran interès per la gran profusió de formacions estalagmitiques. Les fotos amb flash no estan permeses, pel que aprofitàrem al màxim la il·luminació del condicionament turístic.


L’adaptació amb un conjunt d’escales (280 graons), permeten franquejar fàcilment l’esvoranc d’aquesta gran sala, des del sostre fins el peu de la gran columna.


Aquesta formació de 38m d’alçada, constitueix probablement la més gran d’europa en el seu gènere.

Mundialment sembla que la xinesa Zhijindong amb una estalagmita de 70m (i varies de 40m) i la cubana Cueva San Martin amb 67m són les més altes mesurades de les que tenim coneixement.


Les exploracions del complex pels esforçats grups locals amb les successives descobertes d’enllaços del sistema, és plena d’històries, des de la troballes paleontològiques que han donat peu a la denominació de Voragine della Vergine, a la luctuosa pèrdua del piemontès Eraldo Saracco que perdé la vida en precipitar-se pel segon pou de l’Ispinigoli el 16.08.1965 en una operació de desequipament de la cavitat.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.