dissabte, 7 de febrer del 2009

Un antic planell de Montserrat

Un planell que ja és centenari

Ordenant els meus llibres em va sortir a la ma un petit llibret que conté dos planells del mateix autor: Joan Cabeza. Un és de la zona del monestir i l’altre de tot el massís.

Era del meu avi Jordi, una persona molt amant de la muntanya i la fotografia.

L’interès del tema està en que l’edició és de l’any 1909, o sigui, ara fa exactament cent anys.

Les mides del llibret són: 155 x 105 mm
Les mides del planell (la zona dibuixada) són: 400 x 250 mm aprox.
Escala del planell: 1:20.000
No hi ha curves de nivell, només cotes a determinats punts

El llibret, publicat per la redacció de la Revista Montserratina, només conté els dos planells, dels que només es reprodueix aquí el de la nostra estimada Santa Muntanya. No hi ha descripcions ni itineraris

Donant-li un repàs, he vist que hi ha indicacions de diverses cavitats, algunes ben conegudes. De totes les que he pogut trobar, se’n representen unes petites zones escanejades. Es mantenen exactament les mateixes anotacions, fins i tot les majúscules/minúscules


Aquest planell es pot obrir en gran format a là pàgina web de l'Institut Cartogràfc de Catalunya, http://www.icc.es/portal/ dins de l'apartat Cartoteca Digital, ja que el tenen digitalitzat

Algunes comentaris de detall:

-A la zona de Les Agulles , sobre la cova de la partió, hi ha la menció de "ponetons", a la zona aproximada de l’Avenc dels Pouetons. Pot ser una sinonímia?

-La clàssica Cova Freda, la situada quasi al costat de la Cova del Salnitre, està indicada com a Cova Freda 2, havent-hi una altre Cova Freda, que potser va ser la primera coneguda.

-Hi ha una indicació de Costa Dreta, també als voltants de la zona de l’avenc del mateix nom, tot i que encara no es cita la cavitat.

-També indica com a Mentiroses les conegudes surgències a peu de carretera, entre Collbató i Monistrol.

Un document per la nostra història espeleològica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.