diumenge, 15 de febrer del 2009

Darwin 2009

El 2009 va íntimament lligat a un nom: el del naturalista anglès Charles Robert Darwin. I dos en són els motius: fa dos-cents anys del seu naixement, el 12 de febrer de 1809 a Shrewsbury; i el cent cinquantè aniversari de la publicació de 'L'origen de les espècies', el llibre on va formular la teoria de l'evolució i que va canviar de soca-rel la nostra concepció del món i la natura.

Una de les iniciatives que s’ha organitzat per commemorar-ho és la del «Blog for Darwin». Naturalment no en podia quedar al marge i també dedicarem el post d’avui a Darwin.

L'origen de les espècies (The origin of species) és un llibre que fou escrit per Charles Darwin i que es publicà el 24 de novembre de l'any 1859. Els 1.250 exemplars impressos s'esgotaren el primer dia. En aquesta obra Darwin exposà per primera vegada les seves idees sobre la selecció natural i la teoria de l'evolució.

Aquesta obra és un treball fonamental pel que fa l'història de la ciència i la biologia. En ell, Darwin argumentà extensament i amb nombrosos exemples la seva teoria sobre com els organismes evolucionen gradualment per mitjà de la selecció natural, presentant evidències de la seva teoria acumulades durant el seu viatge en el HMS Beagle en els anys 1831-1836. La seva teoria s'oposava ampliament a les teories vigents de la seva época: creacionisme i catastrofisme.

Les cinc idees crítiques que Darwin va desenvolupar són:

1. Els tipus biològics o espècies no tenen una existència fixa ni estàtica sinó que es troben en canvi constant.

2. La vida es manifesta com una lluita constant per l’existència i la supervivència.

3. La lluita per la supervivència provoca que els organismes que menys s’adapten a un mitjà natural específic desapareguin i permet que els millors adaptats es reprodueixin, a aquest procés s'anomena “selecció natural”.

4. La selecció natural, el desenvolupament i l’evolució requereixen d’un enorme període de temps, tan llarg que en una vida humana no es poden apreciar aquests fenòmens.

5. Les variacions genètiques que produeixen l’increment de probabilitats de supervivència són a l’atzar i no són provocades ni per Déu (com pensaven els religiosos) ni per la tendència dels organismes a buscar la perfecció (com proposava Lamarck).


Manuscrit de Darwin de 1837, que mostra ja la concepció d’evolució ramificadora, superadora de les idees evolutives lineals de Lamarck i d’altres precursors pre-darwinians.

Les seves obres, són accessibles digitalment a través de portals com Darwin-online.org.uk (on també hi ha il•lustracions, àudios i els primers esborranys de l'arbre evolutiu), Darwin Digital Project, Literature.org i Projecte Gutenberg. Darwin també va ser un prolífic escriptor de cartes. Es va cartejar amb prop de dues mil persones, naturalistes, pensadors i figures públiques de l'època, i gràcies al Darwin Correrespondence Project,, de la Universitat de Cambridge, més de cinc mil ja són de lliure accés a internet. La mateixa universitat ha digitalitzat les cartes i textos que va escriure la seva dona, Emma Wedgwood Darwin.



Més enllà de l'obra (llibres, articles i correspondència), sobre la figura de Charles Darwin i les seves aportacions científiques (inspirades sobretot en l'endemisme de les illes Galápagos), n'hi ha amplíssima informació a l'exhaustiva web AboutDarwin.com, amb nou anys de vida a l'esquena; a la de l'Institut Charles Darwin International; en aquest aquest especial de la cadena britànica BBC, i a la Charles Darwin Foundation, que des de fa cinquanta anys que vetlla per la conservació de les Galápagos, en ple oceà Pacífic. També té una bona web el Beagle, el vaixell amb què Darwin va fer la volta al món per recollir la informació que li havia de permetre, uns quants anys més tard, d'enunciar la cèlebre teoria de l'origen de les espècies.

La popular pàgina de Vilaweb ha iniciat una sèrie de videos dels que us ofereixo aqui la inclusió del primer capitol:





Tot i que tenim una visió iconogràfica d’en Darwin com un venerable científic, no cal oblidar que en la seva joventut fou un veritable explorador, de fet una de les seves feines al llarg del viatge fou explorar la geologia i per axó aprofitava totes les ocasions per fer expedicions a l’interior.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.