dilluns, 19 de gener del 2009

Hemeroteca de La Vanguardia (2)

En un anterior post del 29-X-2008, en J.M. Victoria ens informava de l’existència d’aquesta pàgina Web http://www.lavanguardia.es/hemeroteca des de la que es pot accedir lliure i digitalment a tots els números del prestigiós diari, des del nº 1 de l'1de febrer de l'any 1881 fins ara, excepte els dels últims 30 dies que només estan disponibles pels subscriptors




M'he entretingut, a títol de mostra, en cercar alguns vocables de la nostra afició, intentant trobar les cites de més antiguitat.


A través del cercador, al demanar un tema determinat, apareix la pàgina escanejada. Apareguda la pàgina demanada, la podem guardar tota o una part. Segons ho seleccionem per copiar, obtindrem un PDF o bé directament una foto a través d'enganxar-ho a un nou arxiu del Photoshop, i també afegir-ho sobre un full Word, i possiblement molts etc.


En alguns cassos obtenim un escrit que prové d'un reconeixement del text escanejat de l'arxiu PDF original de La Vanguardia i en aquest cas el text es pot editar al nostre gust, tot i que solen sortir molts errors de lletres canviades.


També per raons del reconeixement del text, ens trobem que el que demanem no ho acaba d'interpretar bé, per exemple, si demanem avenc, ens inclou centenars d'entrades de la revista Avenç i d'un club de futbol també dit Avenç. Això no és un error del programa, també ens hi trobem en els altres cercadors.




Hem de tenir present que quasi tot està en castellà, pel que molts vocables catalans els trobarem poc, o bé ja hem de tenir aquesta previsió al demanar-ho. També, en el cas de cercar els primers anys, recordar que alguns termes s’escrivien diferent, per exemple, es solia escriure avench el que ara és avenc.




També hi trobarem escrits i cites d’importants personatges de la història de l’espeleologia, com Font i Sagué, Faura i Sans, Amat i Carreras, E.A.Martel, etc.




Aquest tema pot donar molt de sí, tot depèn del temps que voldrem dedicar-hi, ja que hi haurà una gran quantitat de termes en els que apareixeran notícies espeleològiques.


Especialment indicat pels estudiosos de la història de l’espeleo.


1 comentari:

  1. LA HEMEROTECA DE LA VANGUARDIA, 127 años de Historia a la vista… un gratuito e interesantísimo servicio si ese periódico no hubiera servido desde Alfonso XIII a Franco SUPEDITANDO LA VERDAD a los intereses financieros de sus dueños (CONDES DE GODÓ por graciosa concesión del Rey), y por tanto a políticos, financieros, publicidad, subvenciones… practicando el noble arte del funámbulo con CAMBIO DE CAMISA, sin duda la única fórmula de tan larga y única supervivencia en Barcelona.


    LA VANGUARDIA,
    los Jiménez de Parga y los De la Rosa.

    Rafael del Barco Carreras

    ... Lo sucedido lo he contado, por activa y por pasiva, pero a diario revolviendo papeles de entonces se me ocurren detalles, y una simple noticia descubierta en una de mis viejas carpetas, me obliga a más reflexiones. Ver en www.lagrancorrupcion.blogspot.com el PAIS 15 de Mayo de 1980. Y amplío el porqué LA VANGUARDIA publicaba poco o nada sobre el caso económico más importante en Barcelona desde MATESA. Es de tener en cuenta que La Vanguardia era entonces el primer, indiscutido e indiscutible fabricante de OPINIÓN PÚBLICA en Barcelona.

    Que los Godó fueran vecinos y amigos de los De la Rosa, no era suficiente para encubrirlos. Que los inundaran de publicidad y créditos a través del Banco Garriga Nogués, me cuadraba más. Pero si además fueran tan culpables como yo, que después de tres años encarcelado me condenan por "encubrimiento por conocer la procedencia ilícita de los dineros de Antonio de la Rosa…", y por toda prueba aparecen unas sociedades (de las varias decenas registradas) donde en SOLO UNA figura Antonio, al igual que el otro encarcelado y condenado Fernando Serena, su socio en Automóviles Serena… por la misma regla de tres también el Conde de Godó era SOCIO de Antonio de la Rosa Vázquez, o sea, posible "encubridor". Y lo sabía bien su periodista estrella en temas financieros, Feliciano Baratech (que personalmente me conocía) a "sueldo en negro" de Javier de la Rosa.

    Hay más consideraciones, el Bufete Jiménez de Parga, acusador por el Ayuntamiento, abogado de La Vanguardia (con la que terminará mal) y del Banesto, propietario del Garriga Nogués (juicio actual por sus relaciones con el juez Pascual Estevill, mi entonces nefasto abogado)… un monumento a la ÉTICA…

    Y los "talonarios firmados en blanco", que cita EL PAIS y calla LA VANGUARDIA, se hallaron en el Consorcio, a mano de los hijos de Antonio de la Rosa, la hija su secretaria y el hijo jefe del Departamento Técnico… y hasta el infinito de "casualidades"… que por los visto las sabía el TODO BARCELONA, del que yo no formaba parte… de esas casualidades que se transforman en pruebas si un interesado juez de instrucción y abogados "defensores y acusadores" se ponen de acuerdo…

    Y HABÍAN DESAPARECIDO desde 1974 al 79 UN MÍNIMO DE 10.000 MILLONES… no 1.100… Y DEL BANCO GARRIGA NOGUÉS 100.000 MILLONES…astronómica cifra entonces.

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.