dilluns, 12 de gener del 2009

Cueva de las Ventanas. Píñar, Granada.

Aquesta cova de Piñar és una important estació del neolític. Situada a una serra on també s'han fet altre troballes destacades, com a la cova de la Carihuela amb l'estudi de la presència de l'home de Neandertal.

La cova de las Ventanas fou oberta al públic l'any 1999. El projecte de condicionament fou realitzat pels prestigiosos espeleòlegs Manuel J. González Ríos i Federico Ramirez Trillo que també supervisaren i dirigiren els treballs d'habilitació.


Amb un recorregut total de 1.200 m, l'itinerari per on transita el públic esta traçat utilitzant els últims avenços i materials que disminueixen l'impacte urbanístic i ambiental a la caverna.


Dins del nucli del poble de Piñar s'ha creat un discret complex on, principalment, els escolars efectuen tallers multi disciplinaris en els que es troba present la divulgació de la prehistòria i les cultures de les coves.


Després de l'obertura de la cova s'han publicat una sèrie de monografies que aportaren la difusió dels diferents temes que tracten i que incideixen directament en l'estudi de les cavernes,:
- A la luz de las sombras. Cuentos y leyendas de la cueva de las Ventanas de Píñar, (Ruiz, 2000).
- Estudio paleoecológico de los sedimentos con presencia del hombre de Neandertal en la cueva de la Carihuela (Píñar, Granada), (Ruiz, 2000).
- Cueva de las Ventanas, historia y arqueología, (Riquelme, 2002).




I més en recent el segon tom de Granada subterránea, elaborat per la Sociedad Grupo de Espeleólogos Granadinos (2004), La Cueva de las Ventanas y otras cavidades del término municipal de Píñar (Granada).


Federico Ramirez Trillo és l'actual director de la cova. És permès l'accés dels espeleòlegs a les zones no habilitades.

Espeleòlegs granadins, tradicionalment, instal·len pessebres a la caverna, aquest any dos grups diferents. Aquestes iconografies resten per sempre a l'interior.


A Catalunya també n'hi havia una tradició molt estesa de posar, principalment, Pessebres i Morenetes als avencs i a les coves.

Al mes d'abril de 1973 varem obrir l'avenc Pomar, doncs al mes de desembre algú ja havia posat el seu pessebre.

Avui ja som més els iconoclastes.

F. Miret

1 comentari:

  1. Penso que, per sort, cada vegada som més els iconoclastes...
    Floren.

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.