dissabte, 26 de gener del 2008

Topònims de coves i avencs.

El Vocabulari francés i dialectal de les cavitats i els fenòmens càrstics, és el resultat del doble interès de l’autor per la toponímia i pel medi subterrani.

Des de 1984, en que comunicà a la Societat d’Onomàstica, el seu projecte de recollir els noms que designen a les coves i als avencs, no ha deixat de col·leccionar aquests topònims explorant nombroses cavitats.

Aquest recull de termes, amb multitud d’exemples, aplega més de 2.000 noms de lloc o fenòmens repartits per tot el territori francès i zones properes.

Us presento una fitxa del terme Cigalera, on cita les aportacions del nostre company J.M. Miñarro publicades en l’EspeleoSie 27 (1984)

Llistat del toponims recollits d' "Espagne".

Editat per l’Spéléo-Club de Paris / Club Alpin Français.
Any 2000, 184 pàgines
ISBN 2-910783-14-6
100 exemplars.

divendres, 25 de gener del 2008

Mig pescador (triple)

El mig pescador (triple) és un nus molt interessant que, segons els experts, cal incloure en el repertori específic de nusos espeleològics habituals.

Pels amants del perfeccionament tècnic els recomano la lectura de l’article “Algunas notas sobre nudos” d’en Sergio García-Dils de la Vega i José Joaquín Castaño Lacruz, que us podeu descarregar des d’aquest enllaç.

dijous, 24 de gener del 2008

Expedició "El Pozo Azul 2007"

Els espeleosub del Club de Buceo Urtabi de Bilbao han realitzat un documental que mostra els treballs dels exploradors del burgales Pozo Azul en l'expedició del 2007.

El Grup Espeleològic Niphargus i espeleobuceoenburgos.com, organitzen una vetllada, avui a les 20,30, on es presenta la filmació al Centro Cultural, en la Avenida de Cantabria 3-5 de la Caja de Burgos.

En aquesta pàgina hem reproduit el diptic de presentació




En aquest post anterior podeu trobar mes detalls de la topografia, i si voleu aprofundir més en aquesta cavitat, dirigiu-vos a la molt recomanable pàgina espeleobuceoenburgos del apreciat Roberto F. García “Rupo”.




Desitgem que la projecció tingui tot l'èxit que és mereix, i que aviat puguem veure-la per aquí.

Mossdale Caverns

El 24 de juny del 1967 succeí el pitjor accident espeleològic als UK, a la Mossdale Caverns.(10.000m i -60)

Una crescuda inundà la cavitat ofegant a sis espeleolegs, d’ells cinc de la Leeds University Speleological Association i bons coneixedors del sistema.

Perderen la vida David Adamson, de 26 anys, de Harworth; Colin Vickers, 23 anys, de Bradford; William Frakes, 20 anys, de Eldwick; Michael Ryan, 17 anys, d’Allerton; John Ogden, 21 anys, de Colne; i Jeffrey Boireau, 24 anys, de Manchester.

Transcorreguts 40 anys, la BBC ha fet una reconstrucció de l’accident que aquí us presento:

dimarts, 22 de gener del 2008

Info-Plongee

La "mítica" revista d'espeleologia subaquàtica Info-Plongée de la Commission Plongée de la Fédération Française de Spéléologie ja es pot consultar en línia, de moment estan disponibles en PDF tots els números antics des del nº1 (1974) al nº40(1984), del nº51 al nº60 i del nº91 al nº93, properament s'aniran incorporant els altres exemplars.











Adeça de descarrega.




Noticia redactada per en Josep Guarro

dilluns, 21 de gener del 2008

Els avencs de Mart

Novament les imatges de la NASA provoquen moltes especulacions, ara Alexander Novgorodov analitzant les fotos del Mars Reconnaissance Orbiter ha observat una extranya morfologia.

Dins d’un dels craters-avencs hi ha trobat una curiosa taca, que algú ha considerat una morfologia excepcional i qüestiona que sigui un mer efecte natural, i vol en aquest detall,
presuntament artificial, reafirmar que és el planeta amb més possibilitats de trobar-hi vida propera a la que tenim en el nostre.

No hi ha com somniar, però el que sembla cert, és que per explorar els cràters caldrà desenvolupar algun enginy tècnic per davallar grans verticals, que de ben segur fora bo d’utilitzar també a la Terra.

diumenge, 20 de gener del 2008

Cavitats de Taburiente

Les cavitats volcàniques del Parc Nacional de la “Caldera de Taburiente” (La Palma, Illes Canàries). Aspectes topogràfics, geomorfològics, arqueològics i biològics.

Llibre editat per l’Organisme autònom Parcs Nacionals del Ministeri de Medi Ambient.
ISBN: 978-84-8014-694-4 (2007) 166 pàgines, profusament il·lustrat.

Autors:
Rafael García Becerra
Octavio Fernández Lorenzo
Miguel A. Martín González
A.Javier González Díaz
Fernando Dumpiérrez Castillo
Ana I. Ferraz Rodríguez
Elba González Lorenzo
Marina Mata Rodríguez
Francisco Govantes Moreno
Aquest treball guardonat amb el Premi d’ Investigació Científica 2005 de la Reserva Mundial de la Biosfera, en la modalitat de Ciències Exactes i Naturals, constitueix una bella monografia d’aquest sector.

L’obra s’estructura en cinc apartats 1. Introducció, 2. Metodologia, 3. Fitxes de cavitats, 4. Conclusions i propostes, i 5. Bibliografia.

De les 11 cavitats estudiades la Cueva Honda de Bejenado és la que presenta un major recorregut (1.363m), li segueix la Cueva de los Sorprendidos (211m) i la Cueva del Arenal (100m).

En la fitxa de les cavitats, és detalla l’emplaçament, és presenta la descripció i la topografia, fotografies i dades faunístiques, i en tres d’elles un apartat amb dades arqueològiques.


En l’apartat de recomanacions, no deixa de resultar sorprenent que sigui un grup espeleològic ( G.E.Tebexcorade-La Palma) el que proposa el tancament de la major cavitat La Cueva Honda de Bejenado, per preservar les seves singulars formacions secundàries, tot i deixar oberta la possibilitat de visites controlades.

Cova penjada del soldat pelut

La tradició popular mallorquina més estesa, transmesa oralment de generació en generació, ens parla del soldat pelut com un personatge mitificat i alhora bastant desconegut. D'ell es conta que era un soldat escapat que s'havia refugiat pels aspres paratges que envolten el Torrent de Pareis. Així, el personatge en qüestió, i sempre segons la llegenda, aprofitaria aquesta cova per amargar-s'hi.

Però deixant de costat la llegenda i apropant-nos a la realitat, després d'observar el lloc resulta difícil compartir la creença popular que el soldat pelut pogués habitar una cova tan poc accessible com l'esmentada. Sobretot si tenim en compte l'existència d'altres cavitats veïnes més habitables on, segons alguns informadors, també hi romania.

Malgrat això, el soldat pelut no és només un personatge de llegenda sinó que ha passat a formar part de la particular història d'Escorca. La referència més important que confirma la veracitat en què es fonamenta la llegenda la proporcionà el que fou gran investigador i coneixedor de les terres lluqueres, P. Rafel Juan, qui, a través de fonts orals, esbrinà que es tractava d'un "soldat suís". Resseguint aquesta pista, es pot constatar la presència de regiments d'infanteria suïssa al servei del rei d'Espanya a finals dels segle XVIII i començaments del XIX. (...) Sembla que aquestes tropes mercenàries resultaren força conflictives tal com queda palès a les notícies sobre malifetes per ells comeses.

Existeix un document de la Reial Audiència datat el dos de febrer de 1804, on es relaten uns fets, l'autor dels quals, sorprenentment, encaixa amb el nostre protagonista: "Habiendo tenido notícia la Real Audiencia que por la comarca y territorios de la parroquia de Escorca se ha visto un hombre desconocido que viste de pieles procedentes de los mismos ganados que mata, y come llevando armas con las cuales ofende o intenta ofender a las personas que se le presentan de manera que tiene amedrentados aquellos vecinos particularmente los del predio Cosconar". La Reial Audiència, desprès de comunicar aquesta circumstància als batles d'Escorca i de Sóller, mana que el capturin: (...) I així sembla que va ocórrer, ja que l'amo de la Casa Nova, de nom Pere, el va delatar en més d'una ocasió. (...) Aquesta situació no podia tenir més que un tràgic desenllaç pel nostre personatge: "Por fin, cierto día lo avistaron mientras robaba cerezas cerca de la Casa Nova. Sonó un tiro y cayó muerto. Su cadáver fue arrojado detrás de un peñasco". No s'ha pogut trobar cap constància escrita d'aquest violent succés, però la seva memòria resta inesborrable a dos topònims que serven el seu nom lligant-lo a un territori d'extraordinària bellesa: la Cova des Soldat Pelut i el Salt del Soldat Pelut.

Narració adaptada del llibret Torrent de Pareis, d’editorial Moll (1966) 109 pàgines.